Index Vakbarát Hírportál

Metángáztól robbanhatott a fehérgyarmati víztorony

2010. július 13., kedd 10:15 | aznap frissítve

Felrobbant a víztorony kedden Fehérgyarmaton, emiatt nincs víz négy szatmári településen. Senki sem sérült meg, mert az építmény egy focipálya szélén, a lakott területtől távolabb van. Kömörőn, Mándon, Penyigén és Fehérgyarmaton összesen körülbelül 11 ezer embert érint a vízhiány. A robbanást valószínűleg metángáz okozta, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Robbanás volt a fehérgyarmati víztoronyban kedden kora délelőtt - tudta meg a Független Hírügynökség Tóth János tűzoltó hadnagytól, a katasztrófavédelem megyei ügyeletétől. Személyi sérülés nem történt, de négy településen, Kömörőn, Mándon, Fehérgyarmaton és Penyigén vízkorlátozást vezettek be. Vízellátás van, csak csökkentett nyomással.

"Kilenc óra előtt történt az eset, a torony teljesen használhatatlanná vált" - mondta az Indexnek Szatmári Zoltán, a Tisza-Szamosmenti közműszolgáltató munkatársa.

A robbanást valószínűleg metángáz okozta, mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az MTI-nek.

A hidroglóbusz teteje teljesen szétnyílt a detonációtól, a víz kifolyt belőle, a torony szigetelése és lemezdarabjai 50-100 méteres körzetben szóródtak szét a környéken - mondta Pernyák Sándor tűzoltó ezredes, majd azt is mondta, hogy a robbanás okait szakértő bevonásával vizsgálják, ám valószínűsíthető, hogy metángáz okozhatta a detonációt.

A rendőrség délután közveszély-okozás gyanújával nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, feltehetően az üzemeltetés során felgyülemlő gáz robbanhatott fel. A százados hozzátette: a további - szakértők bevonásával folytatott - vizsgálat azt hivatott tisztázni, hogy emberi mulasztás állhat-e a háttérben.

Nem tudni, mi történt

Kovács János fehérgyarmati jegyző a Független Hírügynökségnek azt mondta: annyi bizonyos, hogy a tároló része leszakadt, a darabjai két-három focipályányi területen szóródtak szét, a külső köpeny megmaradt része pedig most úgy lóg a csövön, mint egy rongy. A kiömlő víz villanyvezetékeket szakított le, és megrongált néhány villanyoszlopot.

A területet áramtalanítják, közben megkezdi a helyreállítást az E-On: 2-3 villanyoszlopot kell kicserélni, a leszakadt vezetékeket visszahelyezni. Ezután kezdhetik meg a torony szétszakadt darabjainak összeszedését. A részleteket a védelmi bizottság ülésén tárgyalták meg.

A legfontosabb feladat most a víztorony kiiktatása - mondta még el a fehérgyarmati jegyző. A vízellátást földi tározókból, szivattyúkkal fogják megoldani, ennek az a hátránya, hogy kisebb lesz a csövekben a nyomás. Remények szerint még kedden lesz víz a hálózatban, azt viszont egyelőre becsülni sem lehet, mikorra készülhet el az új torony. A procedúra akár egy évig is tarthat.

A most tönkrement tornyot 1993-ban építtette Fehérgyarmat önkormányzata, akkori áron 35 millió forintba került. Tilki Attila polgármester elmondta, valószínűleg le kell bontani, az új akár 150 millióba is kerülhet.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője megerősítette, hogy az érintett települések lakóinak nyomáscsökkenéssel kell számolniuk a vízhálózatban. Ha mégis vízhiány alakulna ki, a katasztrófavédelem felkészült ennek kezelésére - tette hozzá.

Rovatok