Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni, ki volt a célpont Alsóörsön

2010. augusztus 9., hétfő 18:31 | aznap frissítve

Egyelőre nem tudni, hogy az alsóörsi támadó kifejezetten Gamauf Jánost akarta megölni, vagy egy másik ott álló rendőrrel is végzett volna. A Népszabadság úgy tudja, hogy a rendőrségen belül ismert volt Gamauf szexuális identitása, a feltételezett gyilkos Sz. Bálintnak azonban több barátnőjét is beazonosították.

Az eddig összegyűjtött adatok alapján nem lehet tudni, ki lehetett Sz. Bálint célpontja: a feltételezett alsóörsi támadó a lelőtt Gamauf János főtörzsőrmesterrel akart végezni, vagy bárki más ott álló egyenruhást lelőtt volna, mert ő, ott és akkor magyar rendőrt akart megölni, írja a Népszabadság.

Gamauf János és társa szerdán hajnalban igazoltatni kezdett egy sofőrt Alsóörsön, amikor a támadó nagyjából 30 méterről rálőtt. A golyózáporban a rendőr és a megállított autóban ülő egyik fiú is életét vesztette. A rendőrök később megtalálták a feltételezett támadó, a svájci-magyar állampolgárságú Sz. Bálint holttestét, autójának közelében öngyilkos lett.

Korábban többször is felmerült a féltékenység a lehetséges indítékok között. A Blikk szerint egy éve ismerte egymást a támadó és a meggyilkolt rendőr. A lap információi szerint Gamauf János baráti társaságában elmondta, hogy többször is meglátogatta Bázelben Sz. Bálintot. A lelőtt rendőr édesanyja az RTL Híradójának pénteken azonban azt mondta, hogy nem ismerte egymást a rendőr és támadója, és nincs szó féltékenységről az alsóörsi tragédia indítékaiban.

A Népszabadság információi szerint Gamauf János szexuális identitása ismert volt a rendőrségen belül, azonban eddig nem bizonyítható, hogy azonos szexuális érdeklődésük lett volna Sz. Bálinttal, akinek állítólag több magyar barátnőjét is beazonosították már.

A Központi Nyomozó Főügyészség az előző héten azt közölte, hogy a Felsőörs határában megtalált Sz. Bálint öngyilkos lett, az idegenkezűséget kizárták. A Blikk szerint egy vadász azonban két lövést hallott. Egy megkérdezett szakértő elvben nem zárta ki, hogy automata fegyverből két vagy több lövedék is távozzon, ha a fegyver tűzváltó karját előzőleg sorozatlövésre állították, de ennek kicsi a valószínűsége.

Nem a kettős gyilkossághoz használt automata fegyverrel, hanem egy pisztollyal végzett magával Sz. Bálint, reagált a Népszabadságnak egy névtelenül nyilatkozó rendőr.

A lap forrásai szerint hosszú, elhúzódó nyomozás várható, elkerülhetetlennek látszik, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a svájci hatóságok segítségét kérje Sz. Bálint ottani kapcsolatainak, életvitelének feltárására, ismerőseinek kihallgatására.

Rovatok