Index Vakbarát Hírportál

Lelőtték a túszszedőt a Discovery Channel épületében

2010. szeptember 1., szerda 23:23 | tizenhárom éve frissítve

Lelőtték a fegyveres túszszedőt, aki három foglyot ejtett a Discovery Channel központjában, Washington egyik elővárosában, Silver Springben. A túszok sértetlenül menekültek meg, a túszszedő állapotáról a rendőrök nem nyilatkoztak. Az épületből a rendőrség tájékoztatása szerint robbanás hallatszott.

Lelőtték  a fegyveres túszszedőt, aki három foglyot ejtett a Discovery Channel központjában, Washington egyik elővárosában, Silver Springben.

A túszok sértetlenül menekültek meg, az túszszedő állapotáról a rendőrök nem nyilatkoztak. Az épületből a rendőrség tájékoztatása szerint robbanás hallatszott.

A túszejtő egy James C. Lee nevű férfi volt, aki a testére bádogtartályokat erősített. Hivatalos források nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy ezek robbanószerkezetek voltak.

A túsztárgyalók telefonon tárgyaltak az épület földszintjén tartózkodó fegyveressel.

Korábban pénzt szórt szét az épület előtt

A The Gazzette, a Silver Spinget is magában foglaló Montgomery megyében kiadott újság szerint a férfit 2008-ban ugyanezen a helyen már őrizetbe vették. Akkor több ezer dollárnyi készpénzt szórt szét az épület előtt.

A támadó, Lee korábban többször is kritizálta a csatornát a jelenleg elérhetetlen SaveThePlanetProtest.com-on, ahol egy 1149 szavas kiáltványában szennynek nevezi az emberiséget, és arra szólítja fel a Discovery Channelt, hogy "ne bátorítsa még több parazita embergyerek születését." Azt is követeli, hogy a csatorna sugározzon főműsoridőben több, a bolygó megmentésének szentelt műsort, amelyeket szerinte érdekesebbé kellene tenni az emberek számára.

Al Gore volt a példaképe

A férfi két évvel ezelőtt azért tiltakozott, mert megítélése szerint csatorna  célja a profitszerzés és nem a Föld megmentése. A kaliforniai San Diegóból érkezett Lee a bírósági tárgyaláson kijelentette: azután kezdett el a bolygó megmentéséért tüntetni, hogy elvesztette az állását. Mint mondta, cselekedeteiben Daniel Quinn környezetvédő író regénye, az Ishmael és a volt amerikai alelnök, Al Gore által jegyzett dokumentumfilm, a Kellemetlen igazság ihlette.

A Discovery Channel alkalmazottjai szerint az tévéállomás a közelmúltban több fenyegető hívást kapott egy Whale Wars (Bálnaháború) című műsora miatt, amely bemutatja ahogy környezetvédők bálnavadász hajókat támadnak meg

Lövéseket adott le

A fegyveres férfi délután hatolt be az épületbe, és lövéseket adott le.

Az alkalmazottak egy részét kimenekítették az épületből, a többieket emailben figyelmeztették, hogy bújjanak el a zárható irodákba. Az épületben 1900-an dolgoznak, a rendőrség nem tudta megmondani, hogy közülük mennyien maradtak még a székházban.

A rendőrség kommandósokkal zárta le a Washington egyik elővárosában található épület környékén az utakat. Az FBI és bombaszakértők is a helyszínen vannak. Az épületben egy óvoda is működött, onnan már az összes gyereket evakuálták.

A CNN-en bemutattak egy olyan korábbi felvételt, amelyen a férfi egy "Mentsd meg a bolygót, Discovery Channel!" feliratú táblával tüntetett a székház előtt.

Rovatok