Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos vallás lehet a druidahit

2010. október 3., vasárnap 15:25

Közelebb kerültek hitviláguk hivatalos vallásként történő elismeréséhez a brit druidák. A Charity Commission, az adományokból fenntartott, illetve jótékonysági célú szervezetek tevékenységét szabályozó brit testület a hétvégén közölte: elfogadja vallásgyakorlásnak és közérdeket szolgáló munkának az ősi kelta gyökerű druida közösség hitéleti tevékenységét.

A druidák évezredek óta jelen vannak a Brit-szigeteken. A druida ősök az elsők között űztek spirituális hitéleti gyakorlatot a mai Nagy-Britannia és Írország területén, illetve más olyan európai térségekben, ahol jelentősebb kelta népesség lakott, de a hivatalos egyházi státust eddig nem kapták meg. A BBC egy korábbi felmérése kimutatta, hogy Nagy-Britanniában jelenleg tízezren vallják magukat a druidizmus hívének.

A druidizmus nem egyistenhívő vallás; a hívek spirituális lényeket tisztelnek, amelyek hitviláguk szerint a földben, a folyókban, természeti jelenségekben lakoznak, és irányítják az évszakok váltakozását is.  Egyik legfőbb gyülekezési helyük a több ezer éves, rejtélyek övezte délnyugat-angliai kultikus kőépítmény, Stonehenge, ahol évről évre druida hívők százai köszöntik a nyári napfordulót.

Arthur Pendragon, a Brit Druida Rend Tanácsának harci törzsfőnöke - polgári nevén John Rothwell - a BBC-nek a Charity Commisson hétvégi állásfoglalása nyomán kijelentette: nem új vallásról, hanem a Brit-szigetek egyik legősibb őshonos vallásáról van szó. Az 56 esztendős Pendragon király, akinek hivatalos bejelentett lakhelye Stonehenge, hozzátette: az emberek egyre inkább a spiritualizmus felé fordulnak, miután látják, hogy a szekuláris világ nem működik.

A Charity Commission döntése nyomán a brit druida közösség a jótékonysági szervezetek által élvezett adókedvezményekben részesülhet, bár a brit druidák szerint hálózatuknak nincs akkora jövedelme, hogy ezt a kedvezmény igénybe vehessék.

Rovatok