Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos számlagyár száz ügyféllel

2010. október 6., szerda 12:07

Több milliárd forintos számlagyárat leplezett le a napokban a Vám- és Pénzügyőrség, összesen 18 embert hallgattak ki gyanúsítottként, 12 embert őrizetbe is vettek. A vámnyomozók 50 helyszínen tartottak házkutatást.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szerdai tájékoztatása szerint különösen nagy értékre elkövetett adócsalás, valamint magánokirat hamisítás miatt indítottak eljárást egy fémhulladék-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás ellen. A vámnyomozók megállapították, hogy társaság 15 milliárd forint értékben fogadott be fiktív számlákat egy számlagyárat működtető bűnözői körtől.

A számlákat kibocsátó csoport valós gazdasági tevékenységeket nem folytató cégeket irányított, ők adták ki a számlákat, amelyeket azután más cégek megvettek - mint az érintett fémhulladék kereskedő cég - és elszámolták azokat. A fémhulladékkal kereskedő cég a segítségükkel 2005 elejétől 2009 végéig több mint 3,3 milliárd forintnyi adóval rövidítette meg a költségvetést.

Az eljárásban érintett másik magyarországi gazdálkodó, zöldség-gyümölcs kereskedelemmel összefüggésben 2009-től kezdve a "számlagyár" működtetőitől fiktív számlákat fogadott be, hogy az áfá-t levonhassák. Ezzel több mint 420 millió forinttal csökkentették jogellenesen az adófizetési kötelezettségüket.

A leleplezett számlagyár az eddigi adatok szerint feltehetően több mint száz vállalkozásnak adott ki valótlan tartalmú számlákat.

A napokban lezajlott akcióban 50 helyszínen tartott házkutatást 200 nyomozó. 18 embert előállítottak, közülük 12 került őrizetbe. A 12 ember közül kilencnek előzetes letartóztatását, háromnak házi őrizetét rendelte el a bíróság. 18 bankszámlát zároltak, a házkutatásokkor készpénzt is lefoglaltak, az összes zárolt vagyon 128 millió forint.

Rovatok