Index Vakbarát Hírportál

Visszatérhet egy kitoloncolt testvérpár és apjuk Ausztriába

2010. október 18., hétfő 13:28

Visszatérhet Ausztriába egy idegenrendészeti eljárás keretében anyjuktól elválasztva kitoloncolt nyolcéves testvérpár és apjuk Ausztriába, miután heves bírálatok érték a hatóságokat.

Miután a Komani család menekültkérelmét egy hat éve tartó eljárás után végleg elutasították, a család három tagját október elején annak ellenére küldték haza Koszovóba, hogy az anyát Bécsben kórházban ápolják és ezért nem tudott velük tartani.

Maria Fekter belügyminiszter múlt pénteken leváltotta az idegenrendészet vezetőjét és humánusabb eljárást ígért a hasonló esetekben, miután a tárcát és az irányítása alá tartozó hatóságot is bírálatok érték a közelmúltban a Komani család ügyével és egy másik, hasonló esettel összefüggésben.

A két nyolcéves kislányt és az apát fegyveres rendőrök jelenlétében vették kitoloncolási őrizetbe, három nappal aztán, hogy az anya idegösszeomlást kapott.

A múlt héten egy ugyancsak pszichiátriai kezelés alatt álló örmény állampolgárságú nőt és 14 éves lányát akarták visszatoloncolni Magyarországra egy többéves menekültügyi eljárás végén. Miután a nőt őrizetbe vették, lánya megszökött a hatóságok elől. Tartózkodási helye másfél napig ismeretlen volt, mint később kiderült, egy ismerős családnál tartózkodott.

Jogvédő szervezetek és egyházi vezetők tiltakoztak a rendőrség mindkét eljárása miatt, emellett Heinz Fischer köztársasági elnök és Gerhart Holzinger az alkotmánybíróság elnöke is megszólalt az ügyben. Mindkét esetben gyermekjóléti szempontokra, illetve arra mutattak rá a hatóságok bírálói, hogy az érintettek az eljárás évei alatt jól beilleszkedtek ausztriai lakhelyük közösségébe.

A múlt héten Maria Fekter belügyminiszter elismerte, hogy az idegenrendészet nem megfelelően járt el. Bejelentette, hogy a jövőben "humánusabban" lép fel a hatóság, így például kisgyermekes családokért nem küldenek egyenruhás rendőröket. A különböző osztrák hatóságok és szervek ugyanakkor egymást is felelősnek tartják.

A Komani család esetében például az idegenrendészet Steyr város önkormányzatának határozatára, az örmény nő és leánya esetében az alkotmánybíróság több évig tartó eljárására hivatkozott.

Az Amnesty International, a Volkshilfe, az SOS Gyermekfalvak és a katolikus Caritas múlt csütörtökön együttesen az államfőhöz fordultak. Heinz Fischer a személyes meghallgatást követően a segélyszervezetek álláspontjához csatlakozva azt szorgalmazta, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének rendelkezései kapjanak helyet az osztrák alkotmányban. Gyerekeknek semmi keresnivalójuk a börtönben, jelentette ki.

Nem első alkalommal került az osztrák menekültügy és idegenrendészet bírálatok kereszttüzébe. A menekültstátusért ugyancsak sikertelenül folyamodó koszovói Zogaj család sorsát éveken át követte figyelemmel a közvélemény. A család Ausztriában tartózkodó tagjainak júliusban nyolc éven át húzódó jogi eljárás után kellett végleg elhagyniuk Ausztriát. Az eljárás összetettsége és hosszadalmas volta mellett bírálatok érték a hatóságokat és a belügyminisztert azért is, mert a család Ausztriában jól beilleszkedett lakhelye közösségébe, míg Koszovóban lerombolt ház és nélkülözés várta őket.

Rovatok