Index Vakbarát Hírportál

30 évet kapott az ejtőernyős gyilkosa

2010. október 21., csütörtök 16:34

Gyilkosság történt a levegőben, a büntetés 30 év börtön - döntöttek csütörtökön Belgiumban annak a nőnek a bírái, aki az ítélet szerint szerelmi riválisát ejtőernyőjének manipulálásával ölte meg négy évvel ezelőtt.

A 38 éves Els Van Doren – aki ugyanazt a férfit szerette, mint most elítélt gyilkosa, Els Clottemans – 4500 méter zuhanás után halt szörnyet, mert az ernyőt nem tudta kinyitni.

Tárgyi bizonyítékokkal a vád nem tudta igazolni a magát mindvégig ártatlanak valló Clottemans bűnösségét, de az esküdtek egybehangzó  meggyőződése szerint más nem lehetett a gyilkos. A flandriai Tongeren városban szeptember elején kezdődött per nagy érdeklődéssel zajlott, a nemzetközi sajtó is élénk figyelemmel követte.

A tragédia 2006 novemberében játszódott le. A főszereplők valamennyien ugyanannak az ejtőernyős klubnak voltak a tagjai. Az áldozat, Els Van Doren ejtőernyője egy közös ugrás közben nem nyílt ki. A kétgyermekes anya 4 és fél ezer méteres zuhanást követően egy családi ház kertjébe vágódva szörnyethalt.

A vádhatóságok kezdetétől fogva azt gyanították, hogy Van Doren barátnője, Els Clottemans a felelős a történtekért, de csak közvetett bizonyítékokkal tudtak szolgálni. Olyan érvekre hivatkoztak, hogy Clottemanst arrogáns és erőszakos emberként ismerik, a baleset előtt többször értésre adta, hogy nem bírja elviselni, amiért barátja, egy holland ejtőernyős szakított vele Van Doren kedvéért, továbbá – egy, a férfi lakásában hármasban eltöltött este során – lehetősége volt az ejtőernyő manipulálására.

Nem volt kétséges, hogy a vádlott tudja, hogyan kell működésképtelenné tenni egy ejtőernyőt a hozzá tartozó biztonsági ernyővel együtt. Gyanús volt az is, hogy a Clottemans a balesetkor társainál jóval később ugrott ki az őket szállító repülőgépből, pedig egy kötelékes manővert indultak gyakorolni. Van Doren 3500 méter zuhanás után nyitotta volna ki az ernyőjét, de sem az, sem a mentőernyő nem működött.

A most 26 éves Clottemans – aki egyébként tanárnő – nem sokkal később öngyilkosságot is megkísérelt. A vizsgálatok során több mint egy évet előzetes letartóztatásban töltött – a belga szabályok szerint így elvileg már akár kilenc év múlva szabadlábra kerülhet, ha addig példás magatartásúnak bizonyul.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe Clottemans korát és gyermekkorától ismert pszichológiai problémáit, ezért nem ítélték a maximális időtartamra, életfogytiglanra. Clottemans nem ismerte el bűnösségét, de a történtek óta több ízben együttérzését fejezte ki Van Doren ma már 17, illetve 18 éves gyermekeivel. Védője szerint nem lehetett volna őt elítélni közvetlen bizonyítékok hiányában.

Rovatok