Index Vakbarát Hírportál

Emberkereskedő hálózatot számoltak fel a magyar és az osztrák rendőrök

2010. november 19., péntek 17:50

A Nemzeti Nyomozó Iroda az osztrák hatóságokkal együttműködve derített fényt novemberben egy Magyarországról irányított nemzetközi nőkereskedő csoport tevékenységére. Az eddigi adatok szerint egy magyar férfi és egy nő főleg erdélyi magyar lányokat csábított különböző munkalehetőségekkel Magyarországra, de azután eladták őket Ausztriába prostituáltnak.

A nyomozás még augusztusban kezdődött, a rendőrök Ausztriában és Magyarországon novemberben egyszerre csaptak le a bandára. Az emberkereskedők úgy buktak le, hogy az egyik, fogságban tartott lánynak sikerült elszöknie. Uzonyi Attila, az NNI dél-alföldi regionális alosztályvezetője elmondta, hogy az emberkereskedelmi ügyben augusztus 24-e óta nyomoznak, egy érintett feljelentése alapján. az eddigi adatok szerint egy sarkadi férfi a tanyájára csábított különböző munkák ígéretével lányokat - főleg magyar és román erdélyieket - akiket azután a bűnöző csoport tagjai eladtak és Ausztriában, prostituáltként dolgoztattak. Az ügyben az NNI felvette a kapcsolatot az osztrák hatóságokkal és november 11-én, a két országban egyszerre csaptak le a bűnszervezet tagjaira.

Gerald Tatzgern ezredes, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal Központi Ember-kereskedelem Elleni Iroda vezetője elmondta, hogy Ausztriában nagy probléma a prostitúció kérdése. Összesen 5500 bordélyház működik, ezeken kívül 3-4000 prostituált "dolgozik" az országban. Nagy részüket bűnözők kényszerítik erre az életmódra. Az akcióban 13 lányt sikerült azonosítani, akiket a most leleplezett banda kényszerített prostitúcióra.
Az osztrák-magyar közös tájékoztatón kiderült, hogy a Magyarországra csalt lányokat Ausztriában működtetett "stúdióikba" adták el a bűnözők, ahol fogva tartották őket és napi 15-20 vendéget kellett kielégíteniük. Gerald Tatzgern a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy a lányoknak napi ezer eurót kellett megkeresniük, a pénzt a bűnözők tették el.
Az évek óta dolgozó banda hatalmas vagyonra tett szert. A magyarországi rajtaütéskor luxuscikkeket, több tízmillió forint értékű ékszert, készpénzt és hatástalanított fegyvereket is lefoglaltak a rendőrök. Elfogták a szervezetet irányító 52 éves magyar férfit és az Ausztriában a lányokat felügyelő 37 éves magyar nőt is. Az is kiderült, hogy a most megszökött lány előtt még két lánynak sikerült elszöknie tőlük, az ő vallomásuk segített abban, hogy a bandát sikerült felszámolni. Az ügyben várhatóan több gyanúsított lesz, a két elfogott ember előzetesben van, a későbbi bírósági eljárást Magyarországon folytatják le majd.
Európában egyre nagyobb méreteket ölt az emberkereskedelem mint bűnözési forma, a hatóságok szerint ezért fontos az országok közötti szoros együttműködés. A mostani nyomozásba beszállt az Europol is, hiszen az áldozatok között több uniós állampolgár is van.

Rovatok