Index Vakbarát Hírportál

Tényleges életfogytiglant kért Weiszdorn Róbertnek az ügyészség

2010. november 25., csütörtök 10:26 | aznap frissítve

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyész a móri bankrablás életben lévő gyanúsítottjára, Weiszdorn Róbertre. Indoklása szerint most valóban olyan ember áll a bíróság előtt, aki valóban ott volt a bankrablásnál.

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztést indítványozott az ügyészség a móri per tárgyalásán az egyetlen élő gyanúsított, Weiszdorn Róbert ügyében. Az ügyész perbeszédében azt kérte, a bíróság foglaljobn állást "a magyar kriminalisztika történetében példa nélküli bűntényben.

Az ügyész azt is indítványozta, hogy ha a bíró nem is találná indokoltnak a tényleges életfogytiglani büntetést, akkor a feltételes szabadon bocsáthatóság első fokon megszabott 30 éves időtartamát emelje fel.

Weiszdorn Róbert a nyolc halálos áldozatot követelő, 2002 májusi bankrablás társtettese. Társa, Nagy László a börtönben öngyilkos lett. Weiszdorn vallomásaiban jelentékteleníteni próbálta szerepét, a gyilkosságok elkövetését Nagyra fogta.

Weiszdorn védője határozott idejű szabaságvesztés kiszabását indítványozta. "Világos, hogy a móri ügy nyolc áldozata miatt valakinek a lehető legszigorúbb büntetésben kell részesülnie, de ennek Nagy Lászlónak kell, pontosabban kellett volna lennie" - mondta Lichy József ügyvéd.

Az elsőfokú ítélet szerint Weiszdorn segített a móri bankfiók feltérképezésében és ő lőtt rá a biztonsági őrre, majd magát biztonsági őrnek kiadva elküldte a bankba érkező ügyfeleket.

"Nem lehet elmenni amellett, hogy most tényleg olyan ember áll a bíróság előtt, aki valóban elkövette a bűncselekményt" - mondta vádbeszédében az ügyész. A móri ügyben a bíróság egyszer már jogerősen ítéletet hozott az ügyészség vádjai alapján, mint később kiderült, tévesen. Első körben Kaiser Edét és Hajdú Lászlót ítélték el, akik ugyan tényleg elkövettek több rablást, de a móri ügyben alibit tudtak igazolni, amit a rendőrök és az ügyészek figyelmen kívül hagytak, sőt, a Kaiser alibijét igazolók ellen hamis tanúzás miatt vádat is emeltek.

Az ügyész erre reflektálva arról is beszélt, hogy reményei szerint most kiderül az igazság, bár ezt megnehezíti, hogy a másik gyanúsított, Nagy László öngyilkos lett. Weiszdorn esetében meg fennáll az esélye annak, hogy bár beismerte bűnösségét, a részletekben nem mond igazat.

Az ügyész vádbeszédjéből kiderült az is, mi vezetett Nagy és Weiszdorn lebukásához. 2006 októberében egy kincskereső véletlen talált egy csomagot a tarjáni erdőben, amiből lőszerek, fegyver és egy baseballsapka került elő. A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a lőszerek a Móron használt Scorpio gépfegyverbé valók. A rendőrök sajtótájékoztatót tartottak, ezután jelentkezett egy tanú, aki elmondta, hogy egy ismerőse ismerősétől egy férfi fémkeresőt vásárolt. A tanú emlékezett a telefonszámra és egy rendszámtöredékre. A nyomozók a hiváslisták elemzése során jöttek rá, hogy Nagy és Weiszdorn mobilja forgalmazott a bankrablás idején Móron. A két gyanúsított a rendőrségi sajtótájékoztatója után beszélni kezdett egymással, pedig előtte már hosszú ideje nem tették.

Az ügyész fontos momentumnak nevezte, hogy az elkövetés után Mórról távozó elkövetők autóját gyorshajtás miatt megállították és meg is bírságolták. Utalva arra, hogy Nagy László naplója szerint mások a gyilkosok és ő csak a távozó autóban volt, az ügyész egy tanúvallomást idézett, amely szerint egyértelmű, hogy az autóban ketten ültek.

Azzal kapcsolatban, hogy a másodfokú eljárásban voltak tanúk, akik még most is az ügy miatt korábban jogerősen elítélt Kaiser Edét választották ki a felismertetés során, azt mondta: minden tanú a legjobb ismerete szerint igyekezett segíteni az eljárást. Kitért rá, hogy volt olyan tanú, akit annyira megviselt, hogy neki kell rámutatnia az elkövetőre, hogy belebetegedett.

A perben a bíróság új határnapot tűzött ki, így csütörtök helyett december 9-én hirdetnek ítéletet.

Rovatok