Index Vakbarát Hírportál

Hajtóvadászat indult a harmadik bankrabló után

2010. november 28., vasárnap 12:21 | aznap frissítve

A rendőrség megerősítette, hogy pénteken délután három ember próbálta meg kirabolni a kispesti bankfiókot. A harmadik elkövetőről azonban nem árultak el semmit, csak annyit üzentek neki, nincs esélye.

Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy valóban hárman voltak azok a bankrablók, akik pénteken megtámadták a Budapest Bank kispesti fiókját, azonban a harmadik bűnöző a korábbi információkkal ellentétben nem menekült be abba a panelházba, amit a rendőrség a szemtanúk beszámolói után lezárt. A harmadik elkövető után hajtóvadászat indult, a rendőrfőkapitány a sajtón keresztül üzente, nincs esélye.

Képek a helyszínről

Egyszer már kirabolták ugyanezt a bankot

Mint kiderült, feltehetően ugyanez a bűnözői csoport tavaly december 11-én már sikeresen kirabolta ugyanezt a bankfiókot, akkor 9 millió forintot zsákmányoltak. A mostani támadást egy állampolgár jelentette a 112-nek, aki látta, hogy fél négykor két maszkot viselő férfi megy be a Fő utcai bankfiókba, földre fekteti a bent lévő ügyfeleket és alkalmazottakat, majd távozik. A rendőrség a hívás és a bank néma riasztása után vonult a helyszínre. Az elkövetőkről adott ruházati leírás alapján vették üldözőbe azt a 41 éves román férfit, akit néhány száz méterre a banktól, a Szigligeti utcában lelőttek, miután szó nélkül tüzet nyitott üldözőire.

A második elkövetőt, a 32 éves magyar férfit - aki a rablás idején az épületen kívül figyelte az eseményeket, és az ő feladata lett volna a rabolt 2,8 millió forinttal elmenekülni - később a Batthyány utcában fogták el, miután gyanúsan viselkedett. A rendőrök éles maroklőfegyvert és maszkot találtak nála.

Hajnalban mehettek haza a lakók

A harmadik rabló - akinek létezését Tóth Tamás pénteken este még vitatta - elmenekült. A szemtanúk egy része arról számolt be, hogy bemenekült a Szigligeti utca egyik panelházába, ezért a rendőrök az épületet lezárták, a bent lévő lakókat nem engedték ki, a hazaérkezőket pedig egy környékbeli általános iskolába irányították. A Terrorelhárítási Központ bevetési egységei átvizsgálták a házat, azonban nem találták meg a rablót. A lakókat hajnali két óra körül engedték haza.

A Blikk online információi szerint az elfogott 32 éves budapesti férfi részletes személyleírást adott a rendőröknek szökésben lévő társáról, és a nevét is megmondta. A bulvárlap tudni véli, hogy a harmadik férfinél egy Kalasnyikov gépkarabély van, a 11 lövéssel lelőtt rabló pedig egy KGK-9-es géppisztolyból támadt a rendőrökre.

Fülöp Valter, a főkapitány bűnügyi helyettese hangsúlyozta: a rendőrök jogosan használták a fegyverüket, ez már a vizsgálat első szakaszában biztosan állítható, mivel a rabló rájuk lőtt. Fülöp ugyanakkor újságírói kérdésre cáfolta, hogy hírzárlatot rendeltek volna el, az viszont szembeötlő, hogy nem árulnak el semmit és fantomképet sem mutattak be a még szökésben lévő rablóról. Fülöp egy másik kérdésre tagadta, hogy a rablók rendvédelmi szervnél dolgoztak volna.

Rovatok