Index Vakbarát Hírportál

Futótűz pusztít Kínában

2010. december 5., vasárnap 17:39

Legkevesebb 22 halottja és 3 súlyos sérültje van annak tűznek, amely a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány tibetiek lakta területén lobbant fel és perzselt fel füves, bozótos területeket - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A vasárnap dél körül kialakult és egyre terjedő tüzet három óra alatt sikerült megfékezni, amikor a hegyes területen egy szélfuvallat ismét felélesztette a lángokat. Így kerültek csapdába az oltásban részt vevő katonák és helyi lakosok.

A tűznek eddig 22 halálos áldozata van, három ember pedig súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba. A halottak közül tizenöt katona, ketten a területet felügyelő hivatal alkalmazottai, míg öten helyi polgárok.
A futótűz Taofu megye székhelyétől hat kilométerre található fennsíkon keletkezett: eddig több mint 33 hektár terület vált a lángok martalékává, 13 hektár még több kilométer hosszan ég. Az oltásra kétezer embert mozgósítottak, de a késő éjszakai órákban a tűzoltók többsége visszavonult táborába.

Szecsuan tartomány kormányzója Csiang Csü-feng a helyszínre érkezett és már utasított a tűz okának kiderítésére. Az 580 kilométerre lévő tartományi székhelyről Csengtuból egészségügyi dolgozókat is útnak indítottak. Taoufu a Csinghaj-Tibet (Qinghai-Tibet) fennsík keleti csücskében fekszik, nagy részét erdő borítja. A megye lakossága 45 ezer fő, 89 százalékuk tibeti nemzetiségű.

Rovatok