Index Vakbarát Hírportál

Naponta harminc centit árad a Tisza

2010. december 19., vasárnap 12:50

A Közép-Tisza napi 30 centimétert árad, vasárnap reggel Kiskörénél 844, Szolnoknál 802 centimétert mutatott vízmérce, ami már meghaladja a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt értéket - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője.

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint a Zagyva továbbra is apad, a Tarnán Tarnamérától kisebb áradás észlelhető. A Hármas-Körös apadásba "váltott", a Hortobágy–Berettyón pedig felgyorsult a vízszint csökkenése, napi 10-20 centiméteres mértékkel.

Miután a Tisza vízállása Szolnoknál meghaladta a 8 métert, vasárnap 10.00 órától harmadfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe a folyó jobb partján Doba és Lakitelek, a bal partján Fegyvernek és Csongrád, valamint a Tisza visszaduzzasztása miatt a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között.

Ezzel együtt a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság harmadfokban már 465 kilométer hosszon védekezik az áradás ellen. Ezeken a részeken korlátozták a gáton való közlekedést, valamint a Tisza teljes középső szakaszán tilos a hajózás.

Az árvízi jelenségek közül talpszivárgást egy, fakadóvizet több mint 17, szivárgást 4,6 kilométeren tapasztaltak. A tiszaburai református templom védelme érdekében elkezdődött a nyári időszakban is jelentkező fakadóvíz szivattyúzása a Tiszába. Az árvízi jelenségek megfékezéséhez eddig 20 köbméter homokot, csaknem 800 négyzetméter fóliát, 16 tonna kavicsot valamint 1000 darab fáklyát használtak fel.

A belvíz elleni védekezés során a Nagyiváni szükségtározó megnyitása óta mintegy 50 ezer köbméter vizet vezettek ki a Német-éri csatornából, hogy ezzel belvíz-befogadó képességét növeljék. Az elmúlt 24 órában az igazgatóság működési területén 0,8 és 9 milliméter közötti csapadék hullott hó formájában. A hideg idő és a fagy hatására az elöntött területek nagysága nem nőtt jelentősen, jelenleg 449 négyzetkilométer. Az elmúlt 24 órában 35 stabil és 12 mobil szivattyúval összesen mintegy 2 millió köbméter vizet emeltek át befogadókba.

Az ár- és belvíz elleni védekezésben 848 ember vett részt.

Rovatok