Index Vakbarát Hírportál

Szigorúan ellenőrzik a Németországból érkező állati termékeket

2011. január 8., szombat 09:00

Fokozottan ellenőrzik a Magyarországra Németországból érkező állati eredetű termékeket, jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az intézkedés okaként azt jelölte meg, hogy Alsó-Szászországban dioxinnal szennyezet tojásokat találtak, ami miatt csaknem tízezer tyúkot már le is vágtak.

Szennyezett élelmiszer ugyan az eddigi ismeretek szerint nem került Magyarországra, Fazekas mégis vizsgálatot rendelt el.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) honlapján pénteken szintén azt közölte, hogy "Magyarországra nem érkeztek dioxinnal szennyezett német takarmányok és élelmiszerek, erről az Európai Unió (EU) gyorsriasztási rendszere tájékoztatta a hivatalt.

A dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, a környezetben is előforduló mérgező anyag, benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben. Az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, inkább hosszú távú hatása jelentős. A szervezetben felhalmozódva ugyanis idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve daganatos megbetegedésekhez vezethet.

Rovatok