Index Vakbarát Hírportál

Dráma Tárnokon: meghalt egy ikerterhes nő

2011. január 9., vasárnap 12:27 | aznap frissítve

A tárnoki nő rosszul lett, légzése és vérkeringése leállt, a gyerekeket császármetszéssel világra segítették, de őket is újra kellett éleszteni. Egyikük meghalt, a másik lélegeztetőgépen van.

A mentőket szombaton 17 óra előtt riasztották Tárnokra egy ikerterhes nő rosszullétéhez. A beteg légzése és vérkeringése leállt, ezért a mentők azonnal megkezdték az újraélesztést, majd helyszíni császármetszés után folytatták a harcot az újszülöttek életéért is. Az anya életét nem lehetett megmenteni, halálának okát igazságügyi orvosszakértői vizsgálat fogja tisztázni.

Az ikreket is újra kellett éleszteni

Az ikerterhes édesanya és gyermekei megmentéséért a légimentők, a Peter Cerny Alapítvány mentői, az Országos Mentőszolgálat és egy szülész-nőgyógyász is küzdött. Az édesanyát többször próbálták újraéleszteni, de nem tudták, ezért császármetszést kellett végrehajtani, majd az újszülötteket is újra kellett éleszteni.

Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért szakmai vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy kiérkezésükkor a két újszülöttnek nem volt szívhangja, és önálló légzésük sem. Egyiküket 10, másikukat 20 perc után sikeresen újraélesztették.

Szabó Miklós, az I. Gyermekgyógyászati Klinika perinatális intenzív centrumának (PIC) ügyeletes orvosa vasárnap kora délután azt nyilatkozta, mindkét újszülött válságos állapotban került a kórházba szombaton este fél kilenc körül. Egyikük a stabilizációs kísérletek ellenére hajnali fél háromkor meghalt. Halálát a születésekor átélt oxigénhiányos és keringéshiányos állapot, és az abból fakadó szervi elégtelenségek okozták. Testvére kritikus állapotban van, jelenleg lélegeztető és keringéstámogató gépeken van.

Rovatok