Index Vakbarát Hírportál

Rendőrkézen a "török Frankenstein"

2011. január 12., szerda 11:04

Az isztambuli orvos a koszovói és azerbajdzsáni szervkereskedelem egyik kulcsfigurája.

Őrizetbe vettek kedd este egy orvost Isztambulban a koszovói illegális szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban – közölte szerdán a török média. A Vatan nevű újság szerint Juszuf Ercin Szonmezt csak a "török Frankeinstein"-ként emlegetik.

A lap szerint a hónap elején tért haza külföldről az orvos. Kedd este az Isztambul ázsiai részén lévő luxusvillájában házkutatást tartottak a rendőrök, őrizetbe vették. Szerdán viszik egy bíró elé, aki dönt a letartóztatásáról.

A doktor neve az Interpol körözési listáján szerepel. A szervezet szerint megalapozott a gyanú, hogy részt vett a koszovói és az azerbajdzsáni illegális szervkereskedelemben. Az Európai Unió igazságügyi szervei várhatóan még ebben a hónapban döntenek arról, hogy meginduljon-e a bírósági eljárás hét ember, köztük Szonmez és egy izraeli férfi ellen a koszovói üggyel kapcsolatban.

A szervkereskedelmi ügy középpontjában egy pristinai klinika van. A klinikát 2008-ban zárták be a hatóságok, miután egy török fiatalember összeesett a koszovói főváros repülőterén. Kiderült, hogy kioperálták egyik veséjét, amit egy másik férfi kapott meg. Az üggyel kapcsolatban gyanúsítottá vált a volt koszovói egészségügyi államtitkár is, mert ő adott engedélyt a klinikának a transzplantációkra, holott a törvény tiltja az ilyen szervátültetést.

A hatóságok szerint a klinika Kelet-Európából és Közép-Ázsiából toborzott szegény embereket, akiknek 15 ezer eurót kínáltak fel egy-egy szervükért. A vevők 100 ezer eurót fizettek.

A kedd este elfogott török orvost korábban többször őrizetbe vették, szintén illegális szervkereskedelem miatt. 2005-ben egy év börtönt kapott, amelynek végrehajtását később felfüggesztették. 2008-ban viszont nyolc év börtönre ítélték távollétében.

Rovatok