Index Vakbarát Hírportál

Napidíjat kapnak a koldusok Bangladesben

2011. január 31., hétfő 10:45

Két dollárnak megfelelő összeget adnának a munkaképtelen koldusoknak Bangladesben, hogy az országban megrendezett krikett-világkupa alatt ne zavarják a turistákat. Az országban több mint 700 ezer koldust tartanak nyilván.

Banglades második legnépesebb városának, Csittagongnak a vezetősége úgy döntött: napidíjat fizetnek a kéregetőknek, hogy a következő hónapokban itt zajló, Indiával és Sri Lankával közösen szervezett krikett világbajnokság alatt távol tartsák őket a város utcáitól - írja a BBC.

"Összesen háromszáz, munkaképtelen koldus fog napi két dollárnak megfelelő díjat kapni a következő három hónapban, hogy kompenzáljuk őket kieső bevételeik miatt" - mondta a város főpolgármestere, majd hozzátette: arra is lehetőséget adnak a koldusoknak, hogy rehabilitációs központokba költözzenek.

A főpolgármester azt mondta: jövő héten találkozik a koldusok képviselőivel és más hivatalnokokkal, hogy elkészítsék a város déli részén lakó, nyomorék, munkára képtelen koldusok jegyzékét.

"Már régebben volt egy kezdeményezésünk, hogy rehabilitáljuk a koldusokat és ezt a folyamatot csak felgyorsította a világkupa megrendezése. A cél az, hogy a kéregetők ne zavarják meg a turistákat és a nézőket. A listákat pedig azért is készítjük el most, hogy a későbbiekben megakadályozzuk a koldusok beáramlását a városba az ország más részeiből."

A döntés pár nappal azután született meg, hogy a kormány azt javasolta, az összes koldust költöztessék beteggondozókba, míg a világbajnokság be nem fejeződik. A koldulás azonban a kormány minden erőfeszítése ellenére is burjánzik az országban: a kéregetők minden nap ott ülnek az utak szélén, a jelzőlámpáknál és a bevásárlóközpontok körül.

Hivatalos adat nincs a számukról, de becslések alapján több mint 700 ezren lehetnek összesen, legtöbbjük pedig bármely fizikiai munkára képtelen.

Rovatok