Index Vakbarát Hírportál

Karóval gyilkoltak, kétezer forintot raboltak

2011. február 21., hétfő 21:32 | aznap frissítve

A debreceni ítélőtábla jogerősen tizenegy év fegyházban, illetve tizenkét év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést szabott ki két férfira, akik egy egyedülálló idős nőt gyilkoltak meg, és raboltak ki 2008-ban Balmazújvárosban.

Az elsőrendű vádlottat bűnsegédként, nyereségvágyból elkövetett emberölés, míg a fiatalkorú másodrendű vádlottat nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt ítélte el a táblabíróság, utóbbinál súlyosítva az első fokon kiszabott, tíz év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést.

A két vádlott Balmazújvároson élt, és régóta ismerte a szintén ott élő 85 éves nőt. 2008 decemberében az akkor tizenhat éves másodrendű vádlott ötlete volt, hogy elvegyék az idős nő pénzét, mintegy egymillió forintot.

Egy este meglátogatták az asszonyt, akitől pálinkát kértek, majd amikor a nő elfordult, a fiatalkorú egy karóval fejbe ütötte az asszonyt. Miután a nő földre esett, többször is megütötte, majd - az akkor harmincéves társával együtt - kétezer forintot vitt el tőle.

Igyekeztek eltüntetni a nyomokat, ezután Nagykerekibe akarták vitetni magukat egy ismerősükkel, aki ezt - mivel a rendőrség már kereste őket - nem tette meg. A két férfi ezután Debrecenbe ment, itt fogták el őket. A nő holttestére lánya talált rá, ő értesítette a mentőket, majd a rendőrséget.

A bíróság az elsőrendű vádlottnál enyhítő körülményként értékelte, hogy öt kiskorú gyermeket kell eltartania, teljes körű tényfeltáró vallomást tett, közreműködött a felderítésben, és megbánó magatartást tanúsított. Büntetett előélete viszont súlyosbító körülmény volt, ahogy az is, hogy a hasonló bűncselekmények nagyon elszaporodtak.

A másodrendű vádlott esetében a bíróság súlyosbító körülményként értékelte a vádlott kezdeményező szerepét a bűncselekmény elkövetésekor, továbbá azt, hogy büntetőeljárás alatt állt.

Rovatok