Index Vakbarát Hírportál

14 évet kapott a gyerekeit zaklató apa

2011. február 25., péntek 13:06

Az ötgyerekes családban mind a gyerekek, mind a felnőttek emberhez méltatlan körülmények közt éltek, a gyerekek sokszor éheztek, betegségeiket lábon hordták ki, ágyaik körül pedig rágcsálók futkostak.

Öt kiskorú gyermeke közül hármat szexuális cselekmények elkövetésére kényszerített, valamint veszélyeztette gyermekeinek testi és szellemi fejlődését egy jánoshalmi férfi, ezért tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság pénteken Kecskeméten.

A vádlottat folytatólagosan elkövetett, szemérem elleni erőszak bűntettében, kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, valamint testi sértés vétségében mondták ki bűnösnek.

A per másodrendű vádlottját, a férfi élettársát, az öt kiskorú gyermek édesanyját, kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, valamint testi sértés vétségében találta bűnösnek a bírói tanács, ezért 2 év börtönbüntetésre ítéltél, melynek letöltését öt év próbaidőre felfüggesztették.

A szülők felügyeleti jogát minden gyerek esetében megszüntette a bíróság elsőfokú ítéletében.

Az ítélet indoklásakor azt mondták, hogy a tíz éve élettársi közösségben élő első- és másodrendű vádlott mindegyik gyermeke kiskorú. A szülők a ritkán vállalt alkalmi munkából származó jövedelmük nagy részét italozásra fordították.

A gyermekek nem jutottak szükséges orvosi ellátáshoz, a betegségeket általában lábon hordták ki, gyakran éheztek. A lakásban mindenütt rendkívüli kosz, rendetlenség volt. Az alapvető higiéniai feltételek hiánya miatt gyakran előfordult, hogy a házban a gyermekek fekhelyei körül rágcsálók futkostak.

A tanácsvezető bíró kiemelte: emberhez méltatlan körülmények között éltek a szülők és gyermekeik. Az édesanya az egyik gyermekét otthon, borzalmas állapotok között szülte meg, ezzel már akkor veszélyeztette az újszülött életét.

A gyermeket későbbi megbetegedésekor a védőnő javaslatára azonnal kórházba szállították, mert kiszáradás  fenyegette.

A gyámhivatal elrendelte a gyermekek védelem alá helyezését.

Endrődi Attila ügyész perbeszédében hangsúlyozta: a bizonyítási eljárás igazolta, hogy a vádlottak a vádbeli cselekményeket elkövették. Emlékeztetett arra, hogy a vádlottak vallomást nem tettek, de a másodrendű vádlott elismerte bűnösségét.

A tanácsvezető bíró az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatást a másodfokú ítélet meghozataláig fenntartotta. Az elsőrendű vádlott ügyében a per másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Rovatok