Index Vakbarát Hírportál

A Dior menesztette a Hitlert éltető tervezőjét

2011. március 1., kedd 18:17

A francia Dior divatház elbocsátotta antiszemitizmussal vádolt divattervezőjét, John Gallianót, miután a világhálóra felkerült egy videofelvétel, amelyen az Adolf Hitlert élteti.

A Dior-ház kedden jelentette be, hogy azonnali hatállyal menesztette divattervezőjét, akit pár napja azért függesztett fel állásából a divatcég, mert rendőrségi vizsgálat indult ellene.

Galliano ellen egy pár tett panaszt a múlt héten. Állításuk szerint a gibraltári születésű brit tervező heves vitában fajgyűlölő és antiszemita kijelentéseket tett rájuk egy párizsi bisztróban. A tervező tagadta a vádakat, és a maga részéről rágalmazás és becsületsértés miatt nyújtott be keresetet.

Az internetre hétfőn feltöltött videó egy másik incidenst örökített meg. A felvétel tanúsága szerint a tervező egy kávézóban ittas állapotban azt mondja: "szeretem Hitlert".

A Dior cég a videó hatására döntött úgy, hogy késedelem nélkül megválik Gallianótól. A divatcég azért is igyekezett minél gyorsabban eljárni az ügyben, mivel a vállalat egyik sztárarca, a vasárnap Oscar-díjjal kitüntetett Natalie Portman közleményben szögezte le, hogy semmilyen formában nem óhajt kapcsolatba kerülni Gallianóval.

Franciaországban szigorúan büntetik az antiszemita megjegyzéseket, és akár féléves börtönbüntetést is kiszabhatnak az ilyen esetekben.

Rovatok