Index Vakbarát Hírportál

Rács mögött a szlovák kiskirály

2011. március 2., szerda 20:03 | aznap frissítve

Grandiózus adócsalás miatt tegnap reggel a rendőrség letartóztatta Mikuláš Vareha ismert délkeletszlovákiai vállalkozót. A belügy- és a pénzügyminiszter szerint azért csak most kapcsolták le, mert az elmúlt négy évben feltehetően falaztak neki.

29 millió euró értékű adócsalással vádolják Mikuláš Varehát, aki a Bodrogköz valóságos kiskirálya volt - adta hírül az Új Szó. A letartóztatást bejelentő Daniel Lipšic belügyminiszter szerint könnyen lehet, hogy a nyomozás előrehaladtával még nőni fog az összeg, ugyanis csak 2007 és 2010 között 986 millió koronát (közel 33 millió eurót) fizetett ki az állam áfavisszatérítés címén a vállalkozónak.

Vareha a legkülönfélébb termékekkel üzletelt fiktíven. Több tucatnyi vállalkozása egymásnak adta és egymástól vette az árukat, amik soha sem hagyták el a raktárt, cégei többségének nem voltak alkalmazottai, és semmilyen vagyona sem. A gyanúsított összesen 136 cégben volt résztulajdonos, a nyomozás jelenlegi állása szerint vállalkozásainak közel fele vett részt az adócsalásban.

Struccok, lámák, Rubint Réka

Vareha korábban a Szlovák Amatőr Bokszszövetség elnöke volt, Délkelet-Szlovákiában hosszú éveken keresztül szinte érinthetetlen embernek számított. Fegyvereket gyűjtött és hatalmas gépkocsiparkja van - katonai járművei, limuzinjai, és magánhelikopterrel járta a környéket. Pincészete, éttermei, magánhalastava van, és több ingatlan tulajdonosa. Fából épített benzinkutat, magánállatkertet üzemeltetett struccokkal, tevékkel, lámákkal.

Pár éve milliós dotációból telepített szőlőt a Bári feletti hegyoldalon, Dobra mellett gyümölcsöst létesített. Néhány éve gyanús körülmények között leégett Bodrogszerdahely melletti falerakata, de több tűzeset is volt a cégeiben.

A gyanúsítottnak kiterjedt kapcsolatai voltak a politikusok között is, Ivan Gašparovič államfő legutóbbi kampányát tevékenyen támogatta, és évekig volt az elnök felesége alapítványának egyik bőkezű adományozója. Rendszeresen neves magyarországi előadóművészeket, sportolókat látott vendégül -például Koós Jánost, Mága Zoltánt, Fekete Lászlót, Schobert Norbit és Rubint Rékát.

A vállalkozót 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

Rovatok