Index Vakbarát Hírportál

Még él, de lemondtak a nevadai tárnába esett férfiról

2011. március 5., szombat 18:23

Lefújták a mentőakciót annak a fiatalembernek a kiszabadítására, aki Nevada állam északi részén zuhant bele egy csaknem hatvan méter mély tárnába, közölte az illetékes amerikai hivatal szóvivője. JoLynn Worley szerint a 28 éves férfi még mutat életjeleket, ám annyira veszélyes lenne a kimentése, hogy a mentőcsapatok nem kockáztatják meg azt.

A férfi a Renótól mintegy 250 kilométerre fekvő Jersey Valley-ben dolgozott egy fúrócsapat tagjaként, amikor szerdai szabadnapján kirándulni ment két barátjával. A séta tragikusan végződött: a férfi bezuhant az elhagyatott tárnába.

Megmentésére azonnal mentőcsapat sietett, ám nem tudtak lejutni hozzá, csupán egy videókamerát sikerült a mélybe juttatniuk. Ezen látszott, hogy a férfi még pénteken is lélegzett, sőt csütörtök éjjel megmozdította az egyik kezét is. A fején azonban súlyos sérülés volt látható, amiből arra következtettek, hogy nincs eszméleténél.

JoLynn Worley szerint a mentőakciót végül azért kellett lefújni, mert a tárna szerkezete annyira bizonytalan lett, hogy életveszélyessé vált leereszkedni. A férfihoz papot hívtak, aki feladta neki az utolsó kenetet. Hozzátette: a mentők és a szerencsétlenül járt férfi családtagjai a helyszínen maradnak, amíg végleg le nem áll a férfi légzése.

A tárna, ahová a férfi bezuhant, egy 1895-ben megnyitott bányához tartozott. 1945-ben állt le a termelés. Nevada államban mintegy háromszázezer ehhez hasonló tárna van, amelyek közül ötvenezret soroltak fel a hatóságok a legveszélyesebbek listáján. A mostani eset helyszínéül szolgáló tárna nem szerepelt a listán.

Rovatok