Index Vakbarát Hírportál

Rákot kaptak az átültetett veséktől

2011. március 22., kedd 13:53

Egy 59 és egy 46 éves beteg kapott Nagy-Britanniában rákos szerveket egy olyan donortól, akinek betegségét már csak az átültetés után diagnosztizálták. A betegek mindketten ügyvédhez fordultak, az ügyben nyomoznak.

Két veseátültetésre váró beteg is olyan donorvesét kapott, melynek gazdája egy rendkívül ritka rákbetegségben szenvedett, írja a Guardian.

A liverpooli kórházban kezelt betegek egy másik kórházban elhunyt beteg veséit kapták meg. A hibát viszont már csak akkor fedezték fel, mikor a donor testét a transzplantáció után megvizsgálták, ekkor derült ki ugyanis, hogy a nő a nyirokcsomórák egy ritka fajtájában szenvedett, melyet nagyon nehéz diagnosztizálni.

A két veseátültetésen átesett beteg már régóta vártak a műtétre, és testvérük személyében mindkettejüknek volt élő donorja, de végül inkább az adományozott szervet választották.

A betegek most mindketten kemoterápiás kezelést kapnak a liverpool-i kórházban - ugyanitt, ahol tavaly novemberben a veséket is kapták. Mind az 59 éves Robert Law, mind a 46 éves Gillian Smart ügyvédhez fordult az ügyben.

"Nem tudom, hibázott-e valaki vagy nem. Mivel nekem volt élő donorom, a nővérem, akit már leteszteltek a betegségekre, nem értem, hogy miért kaptam mégis egy olyan vesét valaki mástól, amely ráadásul rákos? Ezt akarjuk megtudni, hogy hogyan, miért és mikor követték el a hibát, ha egyáltalán arról van szó" - mondta a férfi.

Az orvosok szerint a rákos szervek átültetése mindig nagyobb kockázatot jelent. Minimalizálni ugyan tudják a veszélyt, de megszüntetni nem

Az ügyben mind a kórház, mind a transzplantációs központ nyomozást indított. Annyi bizonyos, hogy a donor nem rákban halt meg.

"Amikor a műtét után kiléptem a kórházból, azt gondoltam, új élet kezdődik számomra. Most viszont úgy látom, csak még néhány évnyi küzdelem vár rám a halálos kórral szemben" - mondta a páciensek egyike.

Rovatok