Index Vakbarát Hírportál

Nem vett fel dupla pénzt a ceglédi polgármester

2011. március 23., szerda 08:40 | aznap frissítve

Június és december között hónapokon át törvénytelenül vett fel több százezer forint közpénzt Földi László KDNP-s országgyűlési képviselő, ceglédi polgármester. A politikus ugyanis jogellenesen egyszerre vette fel önkormányzati költségtérítését és teljes összegű választókerületi pótlékát is, pedig ez tilos, írja a Blikk.

A lap becslése szerint Földi összesen 4-600 ezer forintot vehetett fel jogellenesen.

A politikus már az előző ciklusban is Cegléd első embere volt, az Országgyűlésbe viszont  csak 2010-ben jutott be a KDNP színeiben. Így viszont júniustól már a polgármesteri költségtérítése mellett kapta az Országgyűléstől is a pénzt, amit tilt a törvény. A képviselő azt mondja: erre csak decemberben figyelmeztették.

Nem akartam törvényt sérteni, nem volt szándékos, ami történt - mondta a lapnak Földi, aki azzal magyarázta az akaratlan duplázást, hogy képviselővé választása után nagyon sok munkája volt, és erre nem tudott eléggé odafigyelni. - Nyáron árvíz volt nálunk, dolgozni kellett, és sajnos erre a dologra nem fordítottunk elég figyelmet.

A helyi jegyző december elején jelezte neki, hogy törvénytelen teljes összegű költségtérítést felvennie az Országgyűléstől, ha az önkormányzattól is kap pénzt, ekkor mondott le ceglédi járandóságáról a közgyűlés előtt. A lapnak a polgármester egyébként úgy nyilatkozott: sajnálja ami történt, és vissza fogja fizetni a jogtalanul felvett összeget.

Cikkünk megjelenése után a Ceglédi Mozaik azt írta, a polgármester nem vett fel dupla költségtérítést.

"2010. május 12-én, mint parlamenti képviselő, a jogszabályi előírásokat betartva írásban nyilatkoztam, hogy Cegléden polgármesterként havonta bruttó 149 ezer forint költségtérítésben részesülök. A nyilatkozatomnak megfelelően az Országgyűlés Hivatala 2010-ben az előírt összeggel csökkentették választókerületi pótlékomat. Decemberben testületi ülési határozat rögzítette, hogy a jogszabálynak megfelelően lemondok polgármesteri költségtérítésemről. Az elmondottak következtében tehát nem vettem fel duplán költségtérítést" - nyilatkozott a lapnak a polgármester.

A félreértésre a polgármester szerint az adhatott okot, hogy a képviselői járandóság és a polgármesteri díjazás is több összetevőből áll, így a költségtérítés is két helyről vonható. "Ezek összevetése után vált bizonyossá, hogy még jóhiszeműen sem követtem el a hibát."

A Blikk több korménypárti politkust buktatott le, aki duplán vett fel költségtérítés. Zsiga Marceltt 150, Papcsák Ferencet és Szabó Zsoltot 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Fidesz etikai bizottsága a törvénysértés miatt, jogi eljárás nem indult ellenük.

Rovatok