Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen pusztították el a kiskacsákat

2011. március 23., szerda 10:47

Összesen hetvenezer naposkacsát pusztítottak el Csongrád és Bács-Kiskun megyében az idei év első két hónapjában, írja a Hajdú Online.

Az állatoknak azért kellett meghalnia, mert a termelők a takarmányárak növekedése miatt nem vették át a megrendelt állatokat.

„A hetekkel korábban megrendelt jószágokat a termelők azért nem fogadták (volt gazda, aki még a nagykaput is lelakatolta a keltetős autó előtt), mert az időközben elszabadult takarmányárak mellett már csak ráfizetéssel tudták volna felnevelni az állományt. E drasztikus akciókat követően valamelyest emelkedett ugyan a felvásárlási ár, de ez még mindig csak arra elég, hogy a termelő nullára hozza ki az idei évét" – mondta el a lapnak Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke.

Bárány szerint jelenleg sem a termelő, sem pedig a feldolgozó nem keres a kacsán. A költségek hirtelen megugrása miatt a feldolgozónak olyan mértékben meg kéne emelnie a késztermék árát, hogy azt a piac egész egyszerűen már nem fogadná el. Az elnök mégis úgy gondolja: tavasszal jelentősen drágulni fog a baromfihús az üzletekben.

Rovatok