Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a mészárlás tervezésével vádolt diák pere

2011. március 28., hétfő 12:10

Kedden kezdődik a Fővárosi Bíróságon S. Ábel büntetőpere. A jogi egyetemre járó, akkor 22 éves diákot tavaly február 11-én fogták el. Az ügyészség tavaly októberben emelt vádat ellene huszonkét rendbeli emberölés előkészülete, valamint súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés és garázdaság miatt.

Az ügyészség szerint a fiú mészárlásra készült: huszonkét embert akart megölni a finnországi, németországi és amerikai iskolai mészárlások mintájára. “A vádirat lényege szerint a vádlott kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkező személy, akinek személyisége gyerekkorától kezdődően, különféle körülményeknek betudhatóan fokozódó mértékben torzult” – állt a vádemelésről beszámoló ügyészségi közleményben.

A vád szerint S. Ábelben először 2008 tavaszán merült fel, hogy lőfegyvert szerez, és az egyetemre berontva több diákot megöl, majd saját életének is véget vet. Az ügyészség szerint részletes tervet dolgozott ki, és annak megvalósításához hozzá is kezdett: belépett egy lövészettel foglalkozó sportegyesületbe és több külföldi lövészklubba, 2009 áprilisában gázpisztolyt és gázálarcot vásárolt.

Végül letette a szükséges vizsgákat, megszerezte az engedélyeket, és 2009 szeptemberében legális úton megvett egy 9 mm-es Parabellum típusú maroklőfegyvert is. A vád szerint a tervezgetés közben felmerült benne az is, hogy nem az egyetemen, hanem valamelyik nagy bevásárlóközpontban gyilkoljon, és terepfelmérést is végzett emiatt több budapesti plázában. A nyomozók szerint azért épp huszonkét embert akart megölni, mert a huszonkét rossz évéért akart bosszút állni.

Tervéről blogot is vezetett, ahol versben írta le, mit készül tenni. Néhány ismerőse is tudott a rögeszméjéről, az a rendőrség tudomására jutott, így fogták végül el tavaly februárban. Az elmeszakértői vizsgálat személyiségzavart tárt fel a fiúnál.

Emberölés előkészületéért a büntető törvénykönyv szerint öt évig terjedő szabadságvesztést lehet kiszabni. S. Ábelnek azért is felelnie kell a bíróság előtt, hogy az ügyészség szerint rendszeresen bántalmazta a vele élő édesanyját és nagymamáját, és az idős asszonynál ez súlyos egészségromláshoz vezetett 2006 szeptemberében. A vádban szerepel az is, hogy a diák 2009 december 16-án gázpisztolyával kilőtt lakása ajtajának ablaknyílásán, a gáz miatt egyes lakók kénytelenek voltak kimenekülni a házból.

Letartóztatása után S. Ábel sajtónyilatkozataiban tagadta, hogy embereket akart volna ölni. Azt mondta, csak hírnévre vágyott, és Csőre töltve című regényének akart reklámot csinálni.

Rovatok