Index Vakbarát Hírportál

Házkutatás volt a megvádolt főorvos ügyvédjénél

2011. április 4., hétfő 18:33

A Honvédkórház sikkasztási ügyben megvádolt főorvosának védőjétől nemcsak a keresett papírokat vitték el, hanem számítógépe ügyvédi titkokat tartalmazó merevlemezét is. Az ügyvéd szerint a katonai ügyészek sorozatos jogsértéseket követtek el.

Házkutatást tartott a Budapesti Katonai Ügyészség a Honvédkórház 2010-ben megvádolt főorvosának védőjénél, Paraizs Józsefnél. A főorvost tavaly októberben helyezték előzetes letartóztatásba sikkasztásra felbujtás gyanúja miatt. Az ügy hátterében az úgynevezett Telepíthető Gyorsdiagnosztikai Laboratórium fejlesztési projektje áll. A katonai ügyészség szerint a projektben fiktív kifizetések történtek. A professzor ügyvédje szerint azonban ügyfele szakmai projektvezető volt, kifizetésekre nem is volt joga. A főorvos az előzetes letartóztatásban hetekig éhségsztrájkolt.

Az ügyvédje szerint a nála tartott házkutatás során a katonai ügyészek olyan iratokat kerestek, amelyek egyébként náluk is megvoltak. Az ügyvéd azt mondta: a házkutatás indoklásában egy tanú vallomására hivatkoztak. A tanú iratokat adott át a védőnek, a büntetőügyben szereplő projekt másolatait. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa az ügyészi indítványra mégis úgy ítélte meg, "hogy ezen okirati bizonyítékok megismerése a bűnügyben elengedhetetlenül szükséges", ezért a házkutatást elrendelte.

A védő átadta a kért iratokat, így a házkutatást szerinte be kellett volna fejezni. Az egyik katonai ügyész azonban a vele lévő szakértővel kiszereltette, majd elvitte az ügyvéd számítógépének merevlemezét. A katonai ügyészek az ügyvéd szerint megszegték hivatali kötelességüket, túllépték hatáskörüket, jogtalan hátrányt okoztak, illetve az állami szervekbe és hivatalos személyekbe vetett bizalmat is megrendítették.

Az ügyvéd szerint súlyosan megsértették a védői jogokat is. Szerinte a védelemhez való alkotmányos jogot veszik semmibe, "amikor a gyanúsított védőjétől a gyanúsítottra terhelő bizonyítékot jogellenes, fondorlatos módon kíván az eljáró hatóság beszerezni." A törvénysértőnek tartott eljárás miatt Paraizs József panaszt tett, amelyet a Katonai Főügyészség elutasított.

Rovatok