Index Vakbarát Hírportál

Nehézfiút adott Magyarország Rohácért

2011. április 4., hétfő 11:51

Tíz-tizenöt napon belül dönthet a szlovák Legfelsőbb Bíróság Jozef Rohác kiadásáról, akit a Fenyő János ellen elkövetett gyilkosság miatt keresnek a magyar hatóságok, írta a Népszava. A lap meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva állítja, hogy a szlovák legfelsőbb bíróság ennyi idő múlva dönthet.

Rohacot a Nyitra megyei bíróság március 18-án már kiadta Magyarországnak, de a határozatot a szlovák férfi megfellebbezte. Jozef Rohac ügyvédje csütörtökön az Index kérdésére megerősítette, hogy Rohacot az 1998-as Fenyő-gyilkossággal összefüggésben keresik a magyar hatóságok. Az ügyvéd azt mondta: a Legfelsőbb Bíróság gyorsított, de nem nyilvános eljárással dönt az ügyben.

A Blikk arról írt, hogy a szlovák rendőrök súgták meg magyar kollégáiknak, hogy érdemes összehasonlítani a Fenyő-ügy helyszínén rögzített DNS-nyomokat Rohác DNS-ével. Az Indexnek Rohac ügyvédje nem tagadta, hogy Rohác DNS-ét találták meg a Fenyő-gyilkosság helyszínén hagyott sapkában (sőt sajtóinformációk szerint a gyilkos fegyveren is), de az ügyvéd szerint ez még nem elegendő bizonyíték.

A Magyar Nemzet és korábban a HVG forrásai szerint a magyar rendőrség Jozef Rohácért cserébe a szlovák alvilágban Turek néven ismert Haris Sándort adja ki Szlovákiának.

Harisra és Rohacra ugyanazon a napon csaptak le a két ország rendőrei. Harist azután fogták el, hogy március elején megtalálták az állítólag Turek érdekeltségi körébe tartozó csótfai birtokon a korábban a dunaszerdahelyi gyilkossággal vádolt Raisz Csaba és fivére, Szilárd holttestét.

1999. március 25-én a dunaszerdahelyi Fontána bárban lemészárolták a Pápay-bűnbanda tíz tagját. A gyilkossággal hét embert, köztük a Raisz-fivéreket gyanúsították meg. A zsaruk szerint Sátor Lajosrendelte el a dunaszerdahelyi mészárlást, aki azóta sem került elő. A Raisz-fivérek 2008. szeptember 17-én egy üzleti megbeszélés után tűntek el, holttestük Haris csótfai birtokáról került el. Harisnak így köze lehet a gyilkossághoz, de a testvérek meggyilkolásával a szlovákok Sátor Lajost gyanúsítják, aki szerintük Magyarországon is bujkálhat, mondta korábban a szlovák országos rendőrfőkapitány, Jaroslav Spišiak.

A szlovák zsaruk a Sátor-bandából nyolc tagot is elkaptak. Ezek egyike beszélt arról, hogy hova ásták el a Reisz-testvéreket, valamint arról, hogy Rohác ismerheti a Fenyő-gyilkosság megbízóját.

Haris Sándor neve már az 1992-es első maffiaperben ismertté vált, az azóta meggyilkolt Prisztás Józseffel és gyermekkori barátjával, Döcher Györggyel, valamint több más vádlottal együtt ítélték el. Miután 1999 február 2-án rákospalotai sörözőjében lelőtték (a börtönből eltávozáson lévő) Döchert, Haris Szlovákiába tette át érdekeltségeit. Dunaszerdahelyen ő lett az éjszakai élet legbefolyásosabb embere, miután a Pápay-klánt Döcher meggyilkolása után másfél hónappal kiiktatták.

Az életveszélyes fenyegetéssel elkövetett zsarolásért és vagyon elleni bűncselekményekért körözött Harist 1999 novemberében vették őrizetbe Szlovákiában. 2003 nyarának végén kiadták Magyarországnak. Az ORFK azzal gyanúsította, hogy évekkel ezelőtt egy dunai hajón életveszélyesen megsebesített egy ott szórakozó angol fiatalembert.

Rovatok