Index Vakbarát Hírportál

Túlterhelés miatt akadt el a lift a magát fejbe lövő rendőrrel

2011. április 7., csütörtök 12:10

A miskolci kórház főigazgatója szerint nem a tűzoltókat, hanem a karbantartót kellett volna kihívni, amikor elakadt a lift a válságos állapotban lévő rendőrrel. A főigazgató szeretné, ha a tűzoltók megtérítenék a szétvert liftben keletkezett kárt, de a tűzoltóság szóvivője szerint ezt nem fogják megtenni.

Másfél millió forintos kár keletkezett a főigazgató szerint a miskolci kórház betegszállító liftjében, amikor szerdán tűzoltók szabadítottak ki onnan egy beteget. A beteg egy 22 éves rendőr őrmester volt, aki a rendőrség szerdai, szűkszavú közleménye szerint – vélhetően öngyilkossági szándékkal – főbe lőtte magát. A rendőrt mentőhelikopter szállította a kórházba, ahol elakadt vele a lift. A rendőrök hívták ki a tűzoltókat segíteni.

Délután 15:38-kor érkezett a segélykérés, 43-kor már a helyszínen voltunk, 45-kor megkezdtük a kiszabadítást, és 50-re már kint volt a beteg, mondta Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője. Csiba Gábor, a kórház főigazgató-főorvosa bosszús amiatt, hogy nem a kórházat értesítették a liftből az elakadásról, hanem a tűzoltókat, akik kárt tettek a liftben. A főigazgató szerint az ajtó, a keret és a felfüggesztés is megrongálódott.

A főigazgató szerint a lift azért akadt el, mert többen szálltak be, mint ahány embert elbír. Úgy tudja, a lift először egyáltalán el sem akart indulni a túlterheltség miatt, egy ember ki is szállt emiatt. A betegszállító liftben azonban így is túl sokan maradtak, a földszintről mindössze tíz centit haladt fölfelé, majd ott megállt, mondta el Csiba Gábor. A kórház főigazgatója nem tudta pontosan megmondani, hány személyes a lift, de tudomása szerint az elakadáskor a betegen kívül volt bent egy mentős, egy rendőr kísérő és egy hozzátartozó is. A tűzoltóság szóvivője pedig úgy tudja: bent volt a beteg hordágyon, egy légimentős és egy kórházi dolgozó is, de hozzátette: nem volt idő pontosan megfigyelni ezt a körülményt, elképzelhetőnek tartja, hogy voltak még mások is.

A kórház főigazgatója szerint egyébként a lift rendben volt, a kórház többi, több mint nyolcvan liftjével együtt karban tartották, és korábban nem fordult még elő, hogy beteggel elakadt volna. Szerinte a helyes eljárás az lett volna, ha a liftben ragadtak értesítik a kórház műszaki ügyeleti központját, ahonnan kiküldték volna a megfelelő szakembert. „Van a liftben vészcsengő és mikrofon is” – tette hozzá javítva a sajtóban tegnap tévesen megjelent információt a vészcsengő hiányáról.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy természetesen a beteg érdeke az első, a tegnapi eljárást azonban furcsálja. Azt mondta: meg fogják kérdezni a tűzoltóságtól, hogy megtérítik-e a liftben keletkezett kárt.

A tűzoltóság szóvivője azonban az Indexnek azt mondta, hogy a kárt nem fogják megtéríteni. Szerinte a jogszabályoknak megfelelően jártak el. „A tűzoltók arra esküdnek fel, hogy az életet mentsék” – fogalmazott. „Ha mindig megtérítené a tűzoltóság az okozott kárt, akkor Magyarországon nem működne a mentés, nem lenne tűzoltóság, mert nem lenne akkora költségvetés” – mondta. A közlekedési baleseteket említette példaként, amikor beszorult emberek miatt kocsiajtókat kell levágni, szerinte az ilyen károkért sem felelhet a tűzoltóság.

A kórházba került rendőrt megoperálták szerdán, de állapota még mindig súlyos, válságos, közölte a kórház főigazgatója. A vele történtekről a rendőrség szerdán annyit közölt, hogy a szabadnapos, szolgálaton kívüli őrmester személygépjárműjével a Szuhogy és Szendrő közötti úton haladva kisodródott, majd felborult. A baleset után lőtte főbe magát. A rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Dobi Tamás az Indexnek azt mondta: a tegnapi közleményen túl egyelőre nem kívánnak bővebb tájékoztatást adni az esetről a vizsgálat tényszerű lefolytatása érdekében. Kérdésünkre annyit megerősített, hogy a balesetkor nem volt más a rendőr mellett.

Rovatok