Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett börtön rendőröknek

2011. április 11., hétfő 14:47

Rendőrök felfüggesztett börtönt kaptak hivatali visszaélésért hétfőn a Fővárosi Bíróságon. Egy nyugalmazott rendőr főtörzszászlóst 1 év börtönre ítéltek, egy rendőr századost pedig 8 hónapi börtönre, a büntetés végrehajtását mindkét esetben 2 évi próbaidőre felfüggesztette a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlottak a bűncselekmény idején rendőrök voltak. Az első rendű vádlott a BRFK nyomozója, a másodrendű vádlott pedig a gyöngyösi kapitányság főnyomozója volt.

A vád szerint ismeretlen megbízó kérésére több alkalommal kértek le híváslistákat a távközlési szolgáltatóktól, hivatali helyzetükkel visszaélve anélkül, hogy erre törvényes alapjuk lett volna.

A vádlottak a hivatalosnak látszó megkeresésükben azt tüntették fel, hogy a kért adatok büntetőeljárásokban, bűncselekmények felderítéséhez szükségesek. A vádlottak az ügyészség szerint az így megszerzett híváslistákat jogosulatlanul továbbadták. A bizonyítékok egy más ügyben tartott házkutatás során kerültek elő.

A hétfőn kihirdetett ítéletével Kalina József bíró büntetőtanácsa kimondta, hogy az első rendű vádlott nyugalmazott főtörzszászlós bűnös négyrendbeli hivatali visszaélésben és kétrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisításban. A másodrendű vádlottat, aki rendőr százados, egy rendbeli hivatali visszaélés bűntettében és egy rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek.

Az ügyész a börtönbüntetés kiszabása mellett mindkét vádlott esetében lefokozást is indítványozott, amit a bíróság nem rendelt el, ezért az ügyész a lefokozás érdekében fellebbez. Az ítéletet az első rendű vádlott és védője tudomásul vette, a másodrendű vádlott és védője viszont felmentésért fellebbez.

Rovatok