Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt az országos hidegrekord

2011. május 6., péntek 09:08

Péntek hajnalban megdőlt az országos hidegrekord: a Nógrád megyei Zabaron mínusz 4,2 fokot mértek hajnalban.

Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta, az eddigi, május hatodikai országos hidegrekordot szintén Zabaron mérték 1999-ben, akkor mínusz 1,9 fok volt. Zabaron kívül az ország további nyolc pontján rögzítettek még az 1999-esnél alacsonyabb hőmérsékletet.

Budapesten több mint százéves rekord dőlt meg, péntek hajnalban ugyanis Ferihegyen 1,3 fokot mértek. A korábbi rekordot 1,8 fokkal még 1886-ban rögzítették.

A meteorológus szerint nem kizárható, hogy szombatra virradóra is dőlnek meg hidegrekordok, mivel az elkövetkezendő napokban jelentős változás nem lesz az időjárásban. Az Országos Meteorológiai Intézet szerint ma az ország nagy részén derült, napos idő várható, csapadék sehol sem lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 17 fok körül valószínű, késő estére 8, 13 fok közé hűl a levegő, a szél többnyire mérsékelt marad .

Szombattól keddig az éjszakák hasonlóan hidegek lesznek, talajmenti fagyra is lehet számítani, és mínusz két fok is elfordulhat éjszakánként.

Nappal többórás napsütés várható, és bár elszórtan zápor is előfordulhat, jelentős mennyiségű csapadékra azért nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19, 23 fok között alakul.

Rovatok