Index Vakbarát Hírportál

Lecserélik a New York-i taxikat

2011. május 8., vasárnap 20:10

New Yorknak a jellegzetes sárga taxi legalább olyan ismert jelképe, mint a Szabadság-szobor. A városvezetés 2007-ben indította el a Taxi of Tomorrow programot, amelynek célja, hogy 2014-re modern, környezetbarát autókra cseréljék le a jelenleg főként Ford Crown Victoriákból álló flottát. Ezt a modellt 1955 óta gyártják, és az egyik legismertebb autó a világon, lévén a taxik mellett az amerikai rendőrautók nagy része is ennek az egyik változata.

Jelenleg 16 modellt engedélyeznek New Yorkban taxiként, a Crown Victoria mellett kilenc japán, öt amerikai, és egyetlen európai modellt (ez a Volkswagen Jetta). A Taxi of Tomorrow program elindulása után azonban csak egy típussal lehet majd taxizni a városban, ezért a pályázat tétje igen nagy volt: egymilliárd dolláros üzlet és óriási reklámérték.

A holnap taxija címet végül meglepetésre a japán Nissan NV200-asa nyerte el az esélyesebbnek tartott hazai Ford Transit Connect előtt. Michael Bloomberg polgármester bejelentése szerint a Nissan 13 ezer autóra kapott rendelést a New York-i taxitársaságoktól. A váltás 2013-ban indul, az alapban 1,6 literes benzinmotoros autóból kétliteres verziót gyártanak erre a célra. A taxisárga festés megmarad.

Rovatok