Index Vakbarát Hírportál

Orvvadász lőtt le két farkast a veresegyházi menhelyen

2011. május 11., szerda 19:56

A Veresegyházi Farkas- és Medveotthonban feltehetően hangtompítós fegyverrel lőtte le valaki a két állatot. A dolgozók már csak a tetemeket vették észre. Az állatvédők nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít kézre keríteni a tettest.

Elpusztulva találtak rá két, 3-4 év körüli hím európai szürke farkasra szombat délután a Veresegyházi Farkas- és Medveotthonban, a kifutóban, nem messze a kerítéstől, közölte a Fehérkereszt Állatvédő Liga.

Az ott dolgozókat megdöbbentette a látvány, mivel harcra, verekedésre utaló jelek nem voltak, és a farkas falkákban a belső viták egyébként sem szoktak halállal végződni, ráadásul most van az utódnevelési időszak is, amikor inkább az összefogás jellemző, nem a harc.

A tetemeket boncolásra vitték a Szent István Állatorvosi Egyetemre, de az állatvédők közleménye szerint az már most is tudható, hogy az állatok életét fegyverrel oltották ki, kis kaliberű, átalakított, minden valószínűség szerint hangtompítós lőfegyverrel. Ez utóbbit azért vélelmezik, mert fényes nappal az állatok körül a gondozók rendszeresen sétálnak, felügyelik őket, egy normál lőfegyver hangja feltűnő lett volna.

A farkas Magyarországon 1993 óta védett, 2001 óta fokozottan védett faj, nem lőhető, eszmei értéke 250 ezer forint. A falka sorrendje felborult, az állatok összezavarodtak.

A Fehérkereszt kurátora és a Veresegyházi Farkas- és Medveotthon igazgatója saját pénzükből összesen kétszázezer forintot ajánlanak fel annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást a tettes vagy tettesek után. "Mélységesen elkeserítő és felháborító, hogy a menhelyen élő, szelíd farkasok közül kettőt - valószínűleg szórakozásból, »vadászat« keretében kilőttek" - írták.

Az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet cikkünk megjelenése után észrevételt küldött, melyben "minden tisztességes vadász nevében" elítélték az ilyen magatartást  Azt írták: teljes mértékben együtt éreznek az otthon dolgozóinak felháborodásával, hogy önzetlen és állatvédő munkájuk eredményét veszélyezteti(k) bűnözőnek minősülő személy vagy személyek, és remélik, hogy az elkövetők elnyerik méltó büntetésüket.

Megjegyezték: a történtek ismeretében is igazoltnak látják azon kezdeményezésük jogosságát, hogy évek óta kérik és követelik a jelenleg szabálysértésnek minősülő orvvadászatnak bűncselekménnyé nyilvánítását, a Büntető Törvénykönyvbe beépítését és az elkövetőkkel szemben súlyos büntetések kiszabását.

Rovatok