Index Vakbarát Hírportál

Brutális állatcsapdák ellen küzdenek állatvédők

2011. május 19., csütörtök 16:00

Panaszt tett a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi Felügyelőségnél csütörtökön a Fehérkereszt Állatvédő Liga. Az alapítvány évek óta foglalkozik a vadászat egyes kérdéseivel, ezen belül a tiltott vadászati eszközök, védett állatok leölésére alkalmas eszközök használatával, tiltásával illetve kereskedelmi forgalmazásával.

Az alapítvány tapasztalatai szerint az egyik áruházlánc kertészeti osztályain minden további nélkül kapható az úgynevezett "méregmentes" csapda, amelyet előszeretettel vásárolnak a kerttulajdonosok, hogy az őket zavaró, ám hazánkban védett vakondokat illetve vízipockokat elpusztítsák. Különböző vas-edény és egyes vadászati boltokban kapható olyan rágcsálóirtó csapóvas is, amelynek használatát tudomásuk szerint nemzetközi egyezmények tiltják. A csapóvasak 2500-4500 Ft közötti áron, bárki számára beszerezhetőek. Az ilyen kihelyezett csapdákba védett és társállatok is léphetnek.

A Decathlon sportáruház terméklistáján e hét hétfőig szerepelt a rókahurok, majd a Kékfény (MTV1) csapóvasakkal illetve a tiltott vadászati eszközökkel foglalkozó adása után kivették katalógusukból a gyilkos eszközt.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga azzal kéréssel fordult a hatósághoz, hogy vizsgálja meg, milyen jogszabályi illetve kereskedelmi módosításokkal érhető el a felsorolt termékek kereskedelmi tilalma hazánkban, milyen módon lehetne e tiltott vadászati eszközöket levetetni a kereskedői polcokról.

Rovatok