Index Vakbarát Hírportál

Június 21-én lesz ítélet a Stohl-ügyben

2011. május 25., szerda 18:44

Június 21-én tartják az ittasan súlyos közúti balesetet okozó Stohl András büntetőügyének másodfokú tárgyalását, illetve hirdetik ki a jogerős ítéletet a Pest megyei bíróságon, közölte Kende Katalin szóvivő.

A Budakörnyéki Bíróságon március 31-én született elsőfokú ítélet szerint Stohl bűnös súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, ezért őt nem jogerősen két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyész az orvosszakértői vélemény alapján a tárgyalás napján módosította a vádat, kiegészítve azt maradandó testi fogyatékosság okozásával, ugyanis – mint kiderült – a baleset súlyos sérültje enyhe fokú, végleges egészségkárosodást szenvedett, jelenleg is sántít, korábbi munkáját nem tudja elvégezni. Kaincz Pál az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy kártérítésre is igényt tart.

A színészt mellékbüntetésül öt évre eltiltották a járművezetéstől, három évre a közügyek gyakorlásától, egyúttal a több mint 650 ezer forintos bűnügyi költségek megfizetésére is kötelezte őt a bíróság. A nem jogerős döntés szerint Stohl a leghamarabb büntetése háromnegyedének letöltése után bocsátható feltételes szabadlábra.

Az ügyész tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, ám a színész, illetve védője enyhítésért fellebbeztek, ezért másodfokon folytatódik a büntetőügy.

Nem kötelező a megjelenés

Kende Katalin elmondta: június 21-én a Pest megyei bíróság nyilvános tárgyaláson hozza meg a döntést. Bizonyítás már nem történik, csupán az ügyész, a védő és a vádlott kap szót; a vádlott számára nem kötelező a megjelenés.

Hozzátette: figyelembe véve, hogy az ügyész nem fellebbezett, a bíróság vagy helybenhagyja az elsőfokú ítéletet, vagy helyt ad az enyhítés iránti vádlotti kérelemnek, de akár hatályon kívül is helyezheti a nem jogerős ítéletet.

Stohl András 2010. május 8-án hajnalban a Budapestről Fót felé vezető úton gépkocsijával áttért a szemközti sávba, s ott összeütközött két szabályosan közlekedő autóval. A balesetben a vétlen sofőrök és utasok közül négyen sérültek meg, egyikük súlyosan. Az otthonából mintavételre és kihallgatásra előállított Stohl beismerte, hogy ő okozta a balesetet. Később kiderült, hogy a színész aznap este kokaint is fogyasztott, de ez nem képezte a vád tárgyát, mert Stohl vállalta az elterelést.

Rovatok