Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett börtön az idegenlégió fosztogatóira

2011. június 2., csütörtök 16:35

Felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítéletével arra a négy vádlottra, akik 2008-ban a francia idegenlégió egyik bázisáról loptak és csempésztek Magyarországra haditechnikai eszközöket, közölte a táblabíróság sajtószóvivője. Koszta János elmondása szerint az első- és a másodrendű vádlott két-két év, a harmadrendű egy év két hónap, a negyedrendű pedig egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott egyebek mellett haditechnikai termékkel és szolgáltatással, kettős felhasználású termékkel, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, továbbá lopás miatt.

A táblabíróság Balla Lajos vezette büntetőtanácsa ezzel enyhítette az első fokon az első- és másodrendű vádlottakra kiszabott letöltendő börtönbüntetést. A másik két vádlott esetében a felfüggesztett börtönbüntetés mértékét enyhítette az ítélőtábla.

Az ügy előzménye, hogy Kocsi István másodrendű vádlott tizedesi rangban, fegyverraktárosként szolgált a francia idegenlégióban. 2008-ban megbeszélte Veres János elsőrendű vádlottal, hogy irányzékokat, éjjellátó berendezéseket és különféle optikai eszközöket lop ki a légió raktárából, majd Magyarországra juttatja és értékesíti őket Veres kapcsolatainak a segítségével.

Kocsi István a raktárból lopott mintegy 35 millió forint értékű optikai eszközt egy Marseille melletti kamionos pihenőhelyen adta át a nemzetközi fuvarozással foglalkozó Rákos István negyedrendű vádlottnak. Rákosnak Magyarországon kellett továbbadnia a szállítmányt Garan István harmadrendű vádlottnak.

2008. június 24-én a rendőrség előkészített akcióban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ormosbányán egy telephelyen fogta el Rákost, majd a banda többi tagját. A haditechnikai eszközöket a rendőrség visszajuttatta a francia idegenlégiónak.

Rovatok