Index Vakbarát Hírportál

Első fokú hőségriasztás holnapra az Alföldön, a közép-magyarországi és a Dél-Dunántúli régióban

2011. június 22., szerda 13:32 | aznap frissítve

Az országos tisztifőorvos a Dél-Dunántúlon, a közép-magyarországi régióban és az Alföldön csütörtöki napra a lakosság számára szóló figyelmeztetésként 1. fokú hőségriasztást adott ki csütörtök délután. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az érintett területeken élő, ott tartózkodó állampolgárokat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több
folyadékot. 11.00-15.00 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Dél-Dunántúlon, a közép-magyarországi régióban és az Alföldön jellemzően 26 fok körüli középhőmérséklet várható. Az északnyugati országrészre már hatással lesz egy közelünkben lévő hidegfront, így ott a legmagasabb hőmérséklet 30 fok alatt valószínű. Pénteken egy
markáns hidegfront hatására 5-10 fokkal lehűl a levegő, ezt követően jövő hét elejéig mindenhol 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet.

Ezen kívül ma az ország egész területén extrém, 8,1-es értéket is elérő UV-B sugárzás várható - olvasható az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) honlapján. Az OMSZ arra kéri az embereket, hogy a riasztás visszavonásáig fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott megégés ellen. Normál bőrtípusnál ugyanis már 17 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Rovatok