Index Vakbarát Hírportál

Előzetesben marad a Kádár utcai gyilkos

2011. augusztus 10., szerda 15:32

Meghosszabbította a bíróság annak a szerb állampolgárságú, albán származású férfinak az előzetes letartóztatását, aki júliusban Angyalföldön, egy Kádár utcai épületben több lövéssel végzett egy fiatal nővel.

A Fővárosi Bíróság honlapjára felkerült közlemény szerint az emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság meghosszabbította P. E. gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb 2011. november 10.-ig. A végzés nem jogerős.

A gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítását a Fővárosi Főügyészség indítványozta, szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás veszélyeztetése és a bűnismétlés veszélye miatt, továbbá arra tekintettel, hogy P. E a cselekmény után megszökött, és elfogatóparancs kibocsátása után fogta el a rendőrség. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.

A bíróság szerint a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő súlya, P.E.-nek az elkövetés utáni magatartása, valamint annak alapján, hogy nincs idézhető lakcíme és az országhoz sem kötődik, továbbra is megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülése esetén elhagyná az országot, megszökne vagy elrejtőzne. A nyomozás adatai alapján annak is fennáll a veszélye, hogy a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével veszélyeztetné a bizonyítási eljárást.

Mint írták, a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, Magyarországon többször állt bíróság előtt vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt, emellett nincs munkahelye és megélhetést biztosító rendszeres legális jövedelme sem. A bíróság szerint erre tekintettel fennáll annak a veszélye is, hogy szabadlábra kerülése esetén újabb, szándékos bűncselekményt követne el - olvasható a közleményben.

Július 3-án a kora esti órákban a főváros XIII. kerületében, a Kádár utca egyik lépcsőházában fedezték fel egy fiatal nő holttestét. A gyilkos hat lövéssel végzett a 27 éves, orosz származású, de már magyar állampolgárságú nővel. A tanúvallomások alapján az elkövetőt azonosították és elrendelték országos körözését.

A bűncselekménnyel gyanúsított férfi autóját a rendőrök a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten találták meg, a bűncselekmény másnapján, majd július 7-én, állampolgári bejelentésre a Soltvadkert külterületén lévő nádasban elfogták a gyanúsítottat is, aki azonnal megadta magát, ellenállást nem tanúsított.

A férfinál zsebkést, fegyvert, lőszereket és feltehetően éles kézigránátot találtak.

Szigeti József, a Budapest Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályvezetője akkor azt mondta, hogy a bűncselekmény elkövetését a férfi elismerte, de vallomást nem tett.

A 39 éves szerb állampolgárságú, albán származású férfi július 10. óta előzetes letartóztatásban van.

Rovatok