Index Vakbarát Hírportál

Kitelepítik az újpalotai kiserdőből a hajléktalanokat

2011. augusztus 15., hétfő 17:00

A június végi döntésnek megfelelően szeptember 15-ig el kell hagyniuk az újpalotai kiserdőt az ott élő hajléktalanoknak, számukra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a XV. kerület családsegítő szolgálata közösen keres alternatívát, mondta Kocsis Mihály projektvezető.

László Tamás, a XV. kerület polgármestere elmondta, hogy a kerület képviselő-testülete június 29-én döntött a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő terület kiürítéséről. Az eddig ott élőknek személyre szóló megoldást keresnek. A politikus azt mondta, hogy a kiserdőt később hasznosítani szeretnék, pihenésre, sportolásra alkalmas tereket alakítanának ki.

Az önkormányzat a kiürítésre ötmillió forintot különített el a költségvetés általános tartalékából, a Pilisi Parkerdő Zrt. pedig további egymillió forintot adott a hajléktalantelepek és szemétlerakók felszámolására.

Néhány hete rendszeresen felkeresik az újpalotai erdőben élő hajléktalanokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Újpalotai Családsegítő Szolgálat munkatársai. A projektvezető szerint jelenleg negyvenöten élnek a területen. Eredetileg körülbelül hetvenen lehettek, de a hír hallatára, hogy el kell költözniük, néhányan már önként távoztak.

A szeretetszolgálat munkatársa elmondta, hogy tizennégy embert már elhelyeztek különböző átmeneti szállókon, munkásszállón, de olyan is van, aki albérletbe tudott költözni, volt, aki visszament a családjához. Arra törekednek, hogy "ne kilakoltatásszerű legyen a dolog", hanem alternatívát adjanak, így a tervek között más típusú elhelyezés is szerepel, például önálló életvitel tanyán, vagy egy vidéki házban.

Kocsis Mihály azt mondta, hogy kezdetben nem fogadták túl jól a kiserdőben a szociális munkásokat, mivel sokan 15-20 éve ott élnek, de szép lassan javult a helyzet, miután látták, hogy van akinek sikerült változtatni, és tudják, hogy senki sem maradhat.

Az elküldött emberekkel a határidő lejárta után is kapcsolatban maradnak, segítik őket a beilleszkedésben. A Pilisi Parkerdő szeptember 15-e után megkezdi a terület  átalakítását, a kiköltözők által hátrahagyott holmikat folyamatosan szállítják el az erdőből, illetve a viskókat elbontják.

Rovatok