Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a Franciaországból hazaszökött anyát

2011. augusztus 31., szerda 18:42 | három éve frissítve

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai elfogták egy, a Heves megyei Boconádon található családi házban O. K.-t, aki ellen tavaly a francia hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, amiért jogtalanul változtatta meg kiskorú gyermeke tartózkodási helyét; a gyerek Franciaországban született és az édesapja is ott él – közölte az NNI.

O. K. – aki elfogása során ellenállt a rendőri intézkedésnek – kiadatási őrizetbe került, míg a kiskorú gyermeket a biztonságos elhelyezés érdekében az NNI munkatársai átadták a helyszínen tartózkodó és az ügyben illetékes bíróság képviselőjének – tartalmazza a rendőrség közleménye.

O. K. legutóbb egy évvel ezelőtt, 2009 augusztus elején juttatott el emailben egy nyilatkozatot ügyvédje útján. Ebben cáfolta volt férje állításait, és azt állította, hogy az ír férfi szexuálisan zaklatta lányát.

Az asszony, aki a család korábbi közös lakhelyéről Franciaországból az apa engedélye nélkül hozta Magyarországra a kilencéves Fionát, bujkál a hatóságok elől. A Fővárosi Bíróság jogerős döntése értelmében ugyanis vissza kell vinnie a gyermeket Franciaországba, illetve időközben egy francia bíróság is az apa kizárólagos felügyeletére bízta a kislányt.

Mivel O. K. nem tett eleget a bírósági döntéseknek, nemzetközi körözést bocsátottak ki vele szemben.

Korábban az ír apa jogi képviselőjén keresztül eljuttatott közleményében cáfolta volt feleségének azon vádjait, hogy molesztálta volna közös gyermeküket.

Az egyetemi professzorként dolgozó Leslie S. szerint éppen az anya, O. K. akadályozza meg minden eszközzel, hogy ő kapcsolatot tartson a lányával.

Rovatok