Index Vakbarát Hírportál

Ötvenhárom határsértőt fogtak Szegeden

2011. szeptember 7., szerda 10:29

Ötvenhárom - török, líbiai, afgán és pakisztáni - határsértőt és négy magyar embercsempészt fogtak el szerda hajnalban Szegeden.

A rendőrség Szeged külterületén több ellenőrzőpontot is felállított, ezek egyikén, a Szabadkai úton tartóztattak föl egy óra után egy magyar mikrobuszt, amiben húsz külföldi állampolgár utazott. A külföldiekről kiderült, hogy röviddel korábban illegálisan lépték át a magyar-szerb zöldhatárt.

A rendőröknek egy segédmotoros kerékpárral közlekedő férfi is feltűnt, róla kiderült, hogy előfutóként haladt az illegális migránsokat szállító kisbusz előtt.

Ezzel egy időben a rendőrök Szeged-Gyálaréten is megállítottak egy magyar személygépkocsit és egy kisbuszt. A járművekben összesen 33 illegális migráns utazott.

A határsértők ügyében idegenrendészeti eljárás keretében járnak el: a török állampolgárokat - a toloncegyezmény értelmében - átadják a szerb hatóságoknak, a líbiai, az afgán és a pakisztáni állampolgárok a kiskunhalasi őrzött szállásra kerülnek. Az egyik pakisztáni férfi ellen beutazási és tilalom megsértése miatt büntetőeljárás indult, mert másfél hónappal ezelőtt már próbálkozott az illegális határátlépéssel. A magyar embercsempészeket őrizetbe vették, ellenük büntetőeljárás indult.

A magyar-szerb határszakaszon erősödik a migrációs nyomás. Az idén a korábbi év hasonló időszakával összevetve 15 százalékkal több, körülbelül 1600 határsértőt fogtak el a Csongrád megyei határszakaszon. Szeptember első hetében száz illegális migránst állítottak elő.

Rovatok