Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a kiskorú mosonmagyaróvári szurkálót

2011. szeptember 22., csütörtök 15:13

Jogerősen felmentette az első fokon eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság csütörtökön azt a fiút, aki 2009 nyarán, kevéssel 16. éve betöltése előtt életveszélyesen megszúrta az édesanyját verő nevelőapját egy mosonmagyaróvári panellakásban. Tettét jogos védelemnek minősítette a bíróság. A per másik vádlottja a megsebesített férfi volt. Őt az asszony bántalmazásáért és egyik ujjának eltöréséért 120 órányi közmunkára ítélte Köszler Ferenc tanácsa. Mivel az ítéletet mindkét vádlott elfogadta, az jogerőssé vált.

A fiú 2009 nyarán egyik este meghallotta, hogy anyja a segítségéért kiált. A másik szobába átmenve látta, hogy a nőt veri nevelőapja, aki a bántalmazást a felszólítására sem hagyta abba. A fiú erre a konyhából behozott, 20 centis pengéjű késsel négyszer megszúrta a férfit, két felületi és két mélyebb (a mellkast, illetve a tüdőt érő) sebet okozva. A férfi ettől közvetett életveszélybe került. A fiú ezután kihívta a mentőket, majd mesterséges lélegeztetést alkalmazott. A nevelőapán a kórházban életmentő műtétet kellett végrehajtani.

A vádbeszédben az ügyész a tizenéves fiú esetében emberölés kísérlete helyett életveszélyt okozó testi sértés miatt kérte ítélet kiszabását. Jelezte: büntethetőséget kizáró ok, hogy a fiú jogos védelmi helyzetben volt: anyját próbálta kiszabadítani a nőt folyamatosan bántalmazó, de őt is megütő nevelőapa kezéből.

A nevelőapára súlyos testi sértés miatt pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyész. Kitért arra, hogy a férfi büntetlen előéletű, tettét beismerte, megbánása pedig életszerű volt. A férfi védője azt kérte, hogy a bíróság inkább közérdekű munkát szabjon ki védencére. Az utolső szó jogán mindkét vádlott azt mondta: megbánta, amit tett.

Rovatok