Index Vakbarát Hírportál

Megöléssel, gyújtogatással fenyegetőztek uzsorások

2011. október 14., péntek 15:08

Megöléssel, házának felgyújtásával, gyermekeinek bántalmazásával fenyegetett meg egy családot egy Békés megyei, szabadkígyósi uzsorás házaspár. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték, közölte a rendőrség pénteken.

A békéscsabai kapitányságra október 10-én érkezett a bejelentés, hogy egy férfi és egy nő Újkígyóson megrugdosta egy családi ház kapuját, és közben megöléssel, házuk felgyújtásával, gyermekeik bántalmazásával fenyegették a házban élőket, akiknek korábban pénzt adtak kölcsön.

A nyomozás során kiderült, hogy több családnak tízezer forint kölcsönt adtak, ami után 16-17 ezer forintot kapott vissza a házaspár. Amikor pedig a rászorulók 40 ezer forintot kértek, akkor 70 ezer forintot kellett egy hónapon belül visszafizetniük. A havi 50-60 ezer forintból, nehéz körülmények között élő családok már többször kértek kölcsön az uzsorás házaspártól, mert elmondásuk szerint a napi megélhetésükhöz kellett a pénz.

Az idén augusztusban azonban már nem tudták határidőre visszafizetni az összegeket, ezért az uzsorások egyre erőszakosabban követelték a nélkülöző, gyermekeket nevelő adósaiktól a kamatos pénzt - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A békéscsabai rendőrök az uzsorás házaspár nő tagját uzsora-bűncselekmény, míg a férfit uzsora-bűncselekmény és zsarolás bűntett kísérletének elkövetésével gyanúsítja. A bíróság pénteken elrendelte a férfi előzetes letartóztatását - tette hozzá Vargáné Szombati Andrea.

Rovatok