Index Vakbarát Hírportál

Kényszervallatással vádolta az ügyészt

2011. október 19., szerda 16:54 | aznap frissítve

Jogerősen nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek egy férfit a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, mert hamisan vádolt meg kényszervallatással egy, az ügyében eljáró ügyészt. A férfi a bírósági eljárás során elismerte, hogy nem mondott igazat, és bocsánatot kért az ügyésztől.

A férfit egy évre eltiltották a közügyektől és egy korábban kiszabott hat hónap börtönbüntetés végrehajtását is elrendelték vele szemben.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: a férfi ellen – másokkal együtt – 2007-ben indult eljárás zsarolás miatt. Eleinte tanúként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség, majd gyanúsítottként. Az ügyben 2008-ban vádemelés is történt, a férfi már a bírósági eljárás idején tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen kényszervallatás miatt.

M. András állítása szerint az ügyében eljáró ügyész presszionálta őt, előre leírta vallomását, börtönnel fenyegette, rá akarta venni, hogy vonja vissza az ügyvédjének adott meghatalmazást, és befolyásolta a fényképről történő felismertetés során is.

A szóvivő szerint bebizonyosodott, hogy a férfi nem mond igazat a Budapesti Nyomozó Ügyészség ügyészéről, ezért ellene hamis vád miatt indított eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az első fokon kiszabott ítélet azért emelkedett jogerőre, mert azt a vád és a védelem is tudomásul vette.

Rovatok