Index Vakbarát Hírportál

110 maffiózót ítéltek el

2011. november 20., vasárnap 08:00

A calabriai maffia 110 tagja ellen hozott ítéletet szombat este a milánói bíróság: 16 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte monstreper vádlottjait.

A perben a hírhedt bűnszervezett, az 'Ndrangheta 110 tagja közül a két calabriai maffiacsalád feje kapta a legsúlyosabb büntetést: Alessandro Mannót 16 , Cosimo Barrancát pedig 14 év szabadságvesztésre ítélte a milánói bíróság.

Pasquale Zapia, a 'Ndrangheta milánói szárnyának vezetője 12 év börtönt kapott. Zapia rosszul lett az ítélethirdetéskor, s mentők szállították el. A bírósági végzést hangos nemtetszéssel, ügyvédjeik kifütyülésével fogadták a vádlottak.

A szombati ítélethozatal az olasz bűnüldöző szervek átfogó, az utóbbi másfél évtized legnagyobb maffiaellenes fellépésének volt az gyümölcse. A rendőrség tavaly júliusban több mint 250 maffiózót tartóztatott le a déli Calabriában és az északi Lombardiában. Rendőrkézre került 'Ndrangheta első számú vezetője, a 80 éves Domenico Oppedisano is.

A nyomozás során a hatóságok feltérképezték azt, hogy az eredetileg Olaszország szegényebb déli részéből való 'Ndranghetának milyen mértékben sikerült behálóznia gazdag Észak-Olaszországot, amely az ügyészség szerint a calabriai maffia tevékenységének tényleges felségterületévé vált, a maffia itt mosta tisztára illegális bevételeit. Az elmúlt évtizedekben a 'Ndrangheta a legjelentősebb és leghírhedtebb bűnszövetkezetté nőtte ki magát, s lekörözte a három másik nagy maffiát, a nápolyi Camorrát, a szicíliai Cosa Nostrát és pouilesi Sacra Corona Unitát(SCU).

Rovatok