Index Vakbarát Hírportál

Újabb budapesti lakásban találtak fegyvereket

2011. november 21., hétfő 17:47 | aznap frissítve

Újabb fővárosi lakásban találtak feltehetően éles lőszereket és fegyvereket a rendőrök, tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóosztálya.

A rendőrség múlt pénteki közleménye szerint valóságos arzenálra bukkantak egy II. kerületi 41 éves férfi lakásában. A férfi ellen korábban egy kispuska eladásakor intézkedtek a XIII. kerületben. A férfi egyik ismerősének XIII. kerületi lakásán újabb házkutatást tartottak, ahonnan további, feltehetően éles lőszerek, gáz-riasztó fegyver és egy nyílpuska került elő.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn engedély nélküli tartással elkövetett, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt házi őrizetbe helyezte a 41 éves férfit, akinek lakásán múlt pénteken többféle fegyvert, több ezer lőszert és más robbanóeszközöket találtak.

A pénteki házkutatáson feltehetően éles, sörétes és golyós puskákat, revolvert, flóbert pisztolyt, forgótáras pisztolyt, gyakorló puskagránátokat, pirotechnikai rakétákat, könnygáz-, füst- és ködgránátokat, valamint több ezer töltényt, lőszert, illetve lőport foglaltak le.

A Fővárosi Bíróság a szökés, az elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt rendelte el a férfi házi őrizetét. A házi őrizet az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb december 19-ig tart. A végzés nem jogerős.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését indítványozta, a kerületi bíróság viszont ezt az ügyészi indítványt elutasította. A végzés szerint a férfi büntetlen előéletű, más büntetőeljárás nem folyik ellene. Ezért úgy ítélték meg, hogy nem állapítható meg a bűnismétlés veszélye.

A bíróság a szökés, az elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye kapcsán megállapította, hogy a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmény büntetési tétele valóban magas, de ez önmagában nem indokolja a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását. A bíróság kiemelte azt is, hogy a gyanúsított társa szabadlábon van, és további nyomozati cselekményeket kell még elvégezni.

Rovatok