Index Vakbarát Hírportál

A zöld szatyor rejtélyének nyomában

2011. november 29., kedd 20:58

A külvilág előtt eddig rejtve maradt börtönbabonáról szereztünk tudomást. Az Auchan környezetbarát szatyráról az a hír járja, hogy aki azzal jár a tárgyalásaira, szabadul a börtönből. Somogyi Ábelnek bevált. Zöld hajgumik, táskák, szobanövények és szütyők tengerén átvágva magunkat a babona nyomába eredtünk.

Találékonyak a fiúk a börtönben. Az Auchan biztos nem gondolt arra, hogy újrahasznosítható zöld szatyra a nejlonba gabalyodó tengeri teknősökön kívül mást is megmenthet. Ők viszont igen. Persze az Auchannak nincs is annyi ideje ilyesmiken tépelődni, mint nekik, akik az előzetes letartóztatás hónapjait-éveit egy zárkában, ingerszegény környezetben kénytelenek kibekkelni.

Amikor nagy a tét, bizonyítékok sorjáznak, szakértők, ügyvédek közt megy a meccs, és az ember nem igazán lehet ráhatással az eseményekre, belép a mágikus gondolkodás. A napnál világosabb, hogy szükség van kabalára. Nyilván furcsán venné ki magát, ha a vádlott az általános iskolai felmérőknél bevált plüsst vinné magával a tárgyalásaira. De mi lehet diszkrétebb, mint egy szatyor? A jegyzeteket, iratokat végül is tenni kell valamibe. Ráadásul a szatyor már bizonyított.

A szatyor titkát egyik elégedett tulajdonosa, Somogyi Ábel osztotta meg az Indexszel. Az iskolai ámokfutás tervezésével vádolt egyetemista majdnem két év után szabadult az előzetesből pár hete, amikor már nem is számított rá. Tőle származik az az információ, hogy a szatyor hivatalos megnevezése szabaduló szatyor. „A zárkatársam mondta el, hogy egyik korábbi zárkatársa ezzel ment a tárgyalásra, ahonnan kiengedték. Onnantól kezdve én is nem egy alkalommal ezzel, vagy másik ugyanilyen mintázatú szatyorral mentem a tárgyalásomra, és hát ha nem is rögtön, de előbb-utóbb szerencsét hozott” – engedett bepillantást a babona hatásmechanizmusába és eredetébe. Az első szerencsés neve sajnos már a homályba veszik.

Először azt gondoltam, hogy a szatyor biztos belülről, a börtönből jön, talán a börtönboltban csomagolnak ebbe, de tévedtem. A szatyrot az Auchan forgalmazza, és a börtönbe a hozzátartozók gondos kezei által összeállított csomagokkal jut be. A „Zöldben könnyebb” szlogennel ellátott szatyor újrahasznosított és újrahasznosítható műanyagból készül.

Ha tönkremegy, ingyen kicserélik

Ha a szatyor esetleg szétszakadna a belegyömöszölt papírok súlyától, az utánpótlás megoldott, és még csak pénzbe sem kerül. A szatyrot a (szabad madaras!) áruházak vevőszolgálata bármikor ingyen kicseréli. „Vásárolja meg egyszer – használja nap, mint nap – ha elhasználódik, újat kap!” – biztat mindenkit az Auchan szóviccek iránti fogékonyságáról tanúskodó tudatauchan.hu. A cég egészen friss, november 23-i közleményéből az is kiderül, hogy a szatyor egész népszerű. Az Auchan Facebook-oldalán minifelmérés készült a környezettudatos magatartásról, és eszerint a több mint száz válaszadó tíz százaléka a hosszú élettartamú csíkos táskát, illetve a  „Zöldben könnyebb” táskát választja vásárlásaikor.

Az MTI-fotóarchívum fantasztikus új felhasználási lehetősége nyílt meg.  Hunvald György? Zuschlag János? A kertjét árammal védő Barna bácsi? Kinek vált be, és kinek okozott csalódást? Indult a zöldszatyor-vadászat.

A szatyrot 2008 végén hozták forgalomba. A dolog innentől kezdve egyszerűnek tűnt, keresőparamatérnek beállítottam a kezdődátumot, bepötyögtem a „bíróság" szót, és Magyarországra szűkítettem a keresést. Négyezernél is több találat, a lehetőségek végtelen tárháza tárult elém. Apró adagonként haladtam, egyszerre nyolc pici képet mutatott a kereső, 560 lapon át.

Az elsődleges tapasztalat, hogy a tárgyalási fotók többsége nem túl színes: barna padok, fekete ruhák dominálnak. Bármi, ami zöld, kiugrik a monoton képözönből, mint ideges vombat Tarlós István kezéből. Az első találatra nem is kellett soká várni, ott virított a szatyor a Somogyi Ábel október 6-i tárgyalásán készült fotón. A zöldszatyor-spotting képzeletbeli győztese egyébként az MTI-nek az a fotósa, aki a március 29-i tárgyalás képeit lőtte. A szatyorközpontú kompozíción világosan kirajzolódik a „Zöldben könnyebb"-ből a zöldben szó, mellette csak Somogyi Ábel fekete cipős bal lába látszik, rajta a lábbilinccsel, lakattal.

Legközelebb a 28. kilistázott oldalon fogott el az izgalom. Pesti Központi Kerületi Bíróság, szeptember 27. UD Zrt.-per, Dávid Ibolya és Herényi Károly a vádlottak padján – és egy zöld villanás. Sajnos a képet kinagyítva csalódás ér, csak egy nagyobbacska zöld retikül az, ami Dávid Ibolya mellett pihen. Mondjuk érdekes kérdéseket vetett volna fel, honnan szereztek volna tudomást a szatyorbabonáról, mikor ők nem is voltak előzetesben.

Sok-sok oldal pörgött tovább eseménytelenül, mire beütött a telitalálat: a csepeli kettős gyilkosság pere, május 26-i tárgyalás. A zöld szatyor ott figyel mindkét, magába roskadt vádlott lábánál. Bevillan, hogy tényleg: a volt igazgató és a biztonsági őr a keményvonalas szatyorhívők közé tartozhatnak, minden tárgyalásra magukkal viszik, a múlt héten is láttam náluk, csak akkor nem volt ott fotós, hogy megörökítse.

A zöld villanások egyébként iszonyú ritkák, eljött az az idő, amikor az első pár csalóka másodpercig már egy-egy kósza szobanövénynek is örülni tudtam. Beugratott a Dombóvár polgármestere, Szabó Loránd január 26-i tárgyalásáról készül fotó is. Aznap Szabó Lorándot hivatali visszaélés miatt pénzbüntetésre ítélte, a sikkasztás és a vesztegetés vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette Szekszárdon a Tolna Megyei Bíróság. A reményt keltő zöld foltok a tárgyalóterem zöld székei voltak. Hasonlóan jártam Kolompár Orbánék perével is. 2009. november 24-én azt kapta le az MTI fotósa, amikor Kolompár Orbán feleségével, az ügy harmadrendű vádlottjával beszélgetett a Kecskeméti Városi Bíróságon. A feleség zöld hajgumija tévesztett meg.

Csak az árnyalat stimmel

Budaházy György ügyében kétszer is csalódnom kellett. Tavaly június 2-án Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Jobbik országgyűlési képviselője valami zölddel érkezett a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermébe. A kinagyított fotón legnagyobb bánatomra már látszott, nem szatyor volt az se, csak egy zöld szütyőt vetett át lazán a vállán. Az idén június 1-jén készült képen viszont kétség sem férhetett hozzá, hogy Budaházynál szatyor van, mégpedig zöldes árnyalatú. De a nagy kép bebizonyította, hogy Budaházy hű maradt magához, és nem vesz a kezébe multi gyártotta szatyrot. Beszéljen helyettünk a kép.

A fotóarchívummal ennyire jutottunk, de nem adjuk fel. Olvasóink segítségét kérjük. Hagyó Miklós egy zöld szatyorba csomagolt Nokiás-dobozban adott át önnek pénzt? Összefutott a zöld szatyrot lóbáló Joav Blummal Sukorón? Írja meg nekünk!

Rovatok