Index Vakbarát Hírportál

Két és fél tonna kokaint foglaltak le az ecuadori hatóságok

2011. november 29., kedd 07:06

Egy hét leforgása alatt közel két és fél tonna kokaint foglaltak le az ecuadori hatóságok az Egyesült Államokkal együttműködésben – közölte az ecuadori rendőrség és a haditengerészet hétfőn. Az amerikai parti őrség egységei Santa Elena tartomány magasságában, nemzetközi vizeken csaptak le egy ecuadori zászló alatt közlekedő hajóra, amelyen majdnem egy tonna kokaint találtak. A hajót, a legénységet és a drogot is átadták az ecuadori ügyészségnek és rendőrségnek.

A múlt héten hétfőn másfél tonna kokainra bukkantak a Csendes-óceán partvidékén elterülő Manabi tartományban. A kábítószert három hajón rejtették el, mégpedig úgy hogy, dupla feneket alakítottak ki rajtuk.

Pénteken egy tonna marihuánát talált a rendőrség az Ecuador északnyugati részén, a kolumbiai határhoz közel fekvő Esmeraldas tartományban. Emellett egy havi két tonna kokain csomagolására alkalmas labort is felszámoltak a rendőrök.

Ecuador és a világ legnagyobb kokaintermelőjének számító Kolumbia mintegy 600 kilométer hosszan határos egymással. Ecuador az északra áramló kábítószer tranzitútvonalává vált, miután 2009-ben bezárták az amerikai kábítószer-ellenes hivatalnak a Quitótól mintegy 280 kilométerre délnyugatra fekvő Mantában lévő bázisát, ahonnan az amerikai egységek a Csendes-óceán feletti légi megfigyelést végezték.

Rovatok