Index Vakbarát Hírportál

Rovarszálló lesz a bécsi karácsonyfából

2012. január 6., péntek 10:46

Egy nappal Vízkereszt előtt, január 5-én leszedték a bécsi Christkindlmarkt karácsonyfáját. A Városháza előtti téren január 19-től majd korcsolyázni lehet, a 80 éves, 29 méter magas burgenlandi fenyőből pedig tíz rovarhotel készül. Ezeket Bécs parkjaiban, illetve az Ottakringi Erdei Iskolában és a Lobaui Nemzeti Parkházban helyezik ki tavasszal.

A döntéssel a Bécsi Erdészeti Hivatal és a Városi Kertészet a rovarok jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet, a katicabogarak, fülbemászók és vadméhek ugyanis segítenek fenntartani az ökológiai egyensúlyt.

Az előző években egyébként madár- illetve denevérodú készült a híres karácsonyfából, míg a háztartásokban kidobott, kiszolgált fenyőkből továbbra is biomassza lesz az osztrák fővárosban.

A bécsiek tavaly 135 ezer karácsonyfát adtak le a városszerte felállított 498 gyűjtőhelyen. A város 19 szeméttelepének bármelyikén is megszabadulhatnak a karácsonyfától a bécsiek. Az összegyűjtött fenyőket felaprítják és biomassza-erőműben égetik el, a belőlük keletkező 1890 megawattórányi távhő mintegy háromezer háztartás egyhavi fűtésére elegendő.

Rovatok