Index Vakbarát Hírportál

Nem is titkolják, hogy piramisjáték

2012. január 6., péntek 15:29

Egy olvasó küldte el nekünk a legújabb, emailben terjedő, piramisjátékot reklámozó üzenetet. A levélben azt írják, hogy az Ultamex nevű akció a világ 90 országában három hete indult, és 59 dollárral lehet beszállni, továbbajánlás nélkül is, ami azt jelenti, hogy nincs szükség egy belső emberre, aki bevisz a játékba, és a játékosoknak sem kell személyesen megkeresniük másokat, hogy beszálljanak.

A piramisjátékokban csak a korán belépő, magas szinten lévő játékosok nyerhetnek azok után jutalékot kapva, akik később csatlakoznak, így a többség csak bukhat rajtuk.

A minden bizonnyal külföldről indult, a '90-es éveket idéző pilótajáték annyiban lehet érdekes, hogy nagyon meg sem próbálják álcázni az illegális tevékenységüket, csak egy külföldi oldalra mutató link van a honlapon. A termékeket egyébként a szokásos álmarketing és -menedzsment könyvek, valamint színvonaltalan szoftverek és videók képezik, de még termékszállítás sincs, úgyhogy még ezzel sem kell törődni.

Szinte csak a pénzszerzés lehetőségeiről írnak: az egyvonalas rendszerben azok, akik a világon később csatlakoznak, automatikusan a most belépő alá kerülnek. Amint három ember érkezik utána, feljebb lép egy szintet, és tíz ember után már a következőre kerül, valamint kap 350 dollárt. A harmadik szintre kerüléskor már 1150 dollárt, a negyedik szintnél pedig 3550 dollárt ígérnek. Később minden követő után, aki belép a negyedik szintre, 7150 dollár illeti a játékost.

Az átlátszó módszert egyébként felkiáltójelekkel és Comic Sans betűtípussal nyomatékosították, illetve az alábbi videón mutatják be:

Rovatok