Index Vakbarát Hírportál

Ginától került életveszélybe 3 fiatal

2012. január 7., szombat 17:09 | tizenkét éve frissítve

Életveszélyes állapotban fekszik a fővárosi Erzsébet Kórház toxikológiai osztályán három fiatal férfi, aki GHB-t, más néven Gina nevű kábítószert fogyasztott - közölte Zacher Gábor toxikológus szombaton.

Zacher Gábor vasárnap délben a Hír TV Híradójának úgy nyilatkozott, hogy a fiatalok túl vannak az életveszélyen, az éjszaka folyamán mindhármukat levették a lélegeztetőgépről, vasárnap már haza is mehetnek.

Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese annyit mondott: a három nagyjából, 17 és 22 év közötti fiút a III. kerületből szállították kórházba. A BRFK sajtóügyeletese szerint a három fiút a Hajógyári-sziget mellett találták meg. Az Országos Mentőszolgálat sajtósának vasárnapi tájékoztatása szerint az Árpád-hídi HÉV-megállóban találtak rá az eszméletlen állapotban lévő fiúkra, de hogy hol járhattak előtte, egyelőre rejtély.

A GHB színtelen, szagtalan, íztelen, festéklemosó szer. Pár csepp italba csöppentve kb. 10 perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okoz, néhány másodperc szédülés után ájulás következik. Gyakran alkalmazzák arra, hogy a magatehetetlen áldozatot kirabolják vagy megerőszakolják. A szer gyorsan kiürül a szervezetből, az ember egy pillanat alatt teljes éberséggel tér magához, legfeljebb nem érti, hogy hogyan került az adott helyszínre . Alkohollal keverve halált is okozhat, mert a légzés veszélyes mértékben lelassulhat (Ismertető PDF). Az ilyen visszaélések ellen a szórakozóhelyeken úgy lehet védekezni, ha az ember nem hagyja az asztalán felügyelet nélkül a poharát.

Rovatok